ßßß Cookit - przepis na Czekoladowy pudding i boczniakowe naleśniki.

Czekoladowy pudding i boczniakowe naleśniki.

nazwa

Wykonanie

Dziś ponownie dwa przepisy. Tradycyjnie, zacznę od śniadania. Wczesnym rankiem włączam piekarnik… Co wypiekam? Zapomniany przeze mnie pudding chlebowy . Ukroiłam dwie grube pajdy okriszowego chleba, który zalałam gęstym czekoladowym mlekiem wraz z suszoną skórką pomarańczy oraz słodkim syropem daktylowym . Świeżych kawałków pomarańczy też tu nie brak. Do tego chrupkie, zdrowe orzechy włoskie oraz gorzka czekolada, która jest wręcz niezbędnym dodatkiem tego śniadania. Z wierzchu chrupiący, a w środku miękki i delikatny, przyjemnie rozpływający się w ustach. Wyjątkowy smak.
czekoladowo-pomarańczowy pudding chlebowy z gorzką czekoladą oraz orzechami włoskimi
chocolate-orange bread pudding with dark chocolate and walnuts
Składniki :
2 grube kromki chleba (tu: orkiszowy)
1/2 – 3/4 szklanki mleka roślinnego (tu: ryżowe)
łyżeczka naturalnego kakao
suszona skórka pomarańczy (lub świeża)
łyżeczka budyniu waniliowego (lub czekoladowego)
łyżka syropu daktylowego
pomarańcz (obrana i pokrojona)
gorzka czekolada (dowolna ilość; posiekana)
dowolne orzechy
Chleb pokroić w kostkę. Mleko dokładnie wymieszać z kakao, syropem, skórką pomarańczy oraz budyniem. Naczynie do zapiekania natłuścić (najlepiej olejem kokosowym). Ułożyć w nim chleb, pomarańcz, czekoladę oraz orzechy. Dokładnie docisnąć. Zalać przygotowanym mlekiem. Piec w 180 stopniach Celsjusza ok. 25 – 30 min. Smacznego!
O „ naleśnikowej sobocie ” nie zapominałam. Wczoraj nie mogło zabraknąć naleśników, także wyciągnęłam patelnie i z radością smażyłam, by potem móc rozkoszować się ich smakiem w ramach obiadu, a tym samym podzielić się z Wami kolejnym pomysłem.
naleśniki orkiszowe z boczniakami i szpinakiem
spelt crepes with oyster mushrooms and spinach
Składniki na ciasto :
3 kopiaste łyżki mąki orkiszowej
łyżka płatków owsianych
3/4 szklanki mleka sojowego (lub 1:1 z wodą)
Zmiksować. Odstawić na 10-15 min. Jeśli jest potrzeba dolać wody/mleka. Smażyć na suchej, dobrze rozgrzanej patelni.
Nadzienie : posiekana cebulka podsmażona na oleju/oliwie, pokrojone boczniaki, posiekany szpinak, przyprawy: pieprz, słodka wędzona papryka, majeranek, lubczyk, pietruszka, kumin, cząber, kurkuma; suszone pomidory w płatkach oraz łyżka płatków drożdżowych.
Niedziela. Czas by trochę odpocząć i przystopować. Nigdy przedtem nie zdawałam sobie z tego sprawy, że tak trudno jest się ‚nauczyć’ prawdziwego odpoczynku. Zawsze coś męczy nasze myśli, mamy wiele do zrobienia i nie potrafimy ani trochę wyluzować. Z tego też powodu, często, mimo wolnego czasu, potem i tak jesteśmy zmęczeni. Myślę, że każdy z nas powinien znaleźć swój sposób na relaks, dzięki któremu poczuje, że naprawdę wypoczywa i nabiera sił. Szczególnie przyda się to wszystkim osobom, które już za 3 dni wracają do szkolnych obowiązków 😉
Przyjemnej niedzieli!
Źródło:http://www.anappleaday.pl/2015/01/czekoladowy-pudding-i-boczniakowe.html