Wykonanie
Dziś ponownie dwa przepisy. Tradycyjnie, zacznę od śniadania. Wczesnym rankiem włączam piekarnik… Co wypiekam? Zapomniany przeze mnie
pudding chlebowy . Ukroiłam dwie grube pajdy okriszowego
chleba, który zalałam gęstym
czekoladowym mlekiem wraz z suszoną skórką
pomarańczy oraz słodkim
syropem daktylowym . Świeżych kawałków
pomarańczy też tu nie brak. Do tego chrupkie, zdrowe
orzechy włoskie oraz
gorzka czekolada, która jest wręcz niezbędnym dodatkiem tego śniadania. Z wierzchu chrupiący, a w środku miękki i delikatny, przyjemnie rozpływający się w ustach. Wyjątkowy smak.

czekoladowo-
pomarańczowy pudding chlebowy z
gorzką czekoladą oraz
orzechami włoskimichocolate-orange bread
pudding with dark chocolate and walnutsSkładniki :2 grube kromki
chleba (tu: orkiszowy)1/2 – 3/4 szklanki
mleka roślinnego (tu:
ryżowe)

łyżeczka naturalnego
kakaosuszona skórka
pomarańczy (lub świeża)łyżeczka budyniu
waniliowego (lub
czekoladowego)łyżka
syropu daktylowegopomarańcz (obrana i pokrojona)
gorzka czekolada (dowolna ilość; posiekana)dowolne
orzechyChleb pokroić w kostkę.
Mleko dokładnie wymieszać z
kakao,
syropem, skórką
pomarańczy oraz
budyniem. Naczynie do zapiekania natłuścić (najlepiej
olejem kokosowym). Ułożyć w nim
chleb,
pomarańcz,
czekoladę oraz
orzechy. Dokładnie docisnąć. Zalać przygotowanym
mlekiem. Piec w 180 stopniach Celsjusza ok. 25 – 30 min. Smacznego!O „ naleśnikowej sobocie ” nie zapominałam. Wczoraj nie mogło zabraknąć naleśników, także wyciągnęłam patelnie i z radością smażyłam, by
potem móc rozkoszować się ich smakiem w ramach obiadu, a tym samym podzielić się z
Wami kolejnym pomysłem.

naleśniki orkiszowe z boczniakami i
szpinakiemspelt crepes with oyster mushrooms and spinachSkładniki na ciasto :3 kopiaste łyżki
mąki orkiszowejłyżka
płatków owsianych
3/4 szklanki
mleka sojowego (lub 1:1 z
wodą)Zmiksować. Odstawić na 10-15 min. Jeśli jest potrzeba dolać wody/mleka. Smażyć na suchej, dobrze rozgrzanej patelni.Nadzienie : posiekana
cebulka podsmażona na oleju/oliwie, pokrojone boczniaki, posiekany
szpinak,
przyprawy:
pieprz, słodka wędzona
papryka,
majeranek,
lubczyk,
pietruszka, kumin, cząber,
kurkuma;
suszone pomidory w płatkach oraz łyżka
płatków drożdżowych.Niedziela. Czas by trochę odpocząć i przystopować. Nigdy przedtem nie zdawałam sobie z tego sprawy, że tak trudno jest się ‚nauczyć’ prawdziwego odpoczynku. Zawsze coś męczy nasze myśli, mamy wiele do zrobienia i nie potrafimy ani trochę wyluzować. Z tego też powodu, często, mimo wolnego czasu,
potem i tak jesteśmy zmęczeni. Myślę, że każdy z nas powinien znaleźć swój sposób na relaks, dzięki któremu poczuje, że naprawdę wypoczywa i nabiera sił. Szczególnie przyda się to wszystkim osobom, które już za 3 dni wracają do szkolnych obowiązków 😉Przyjemnej niedzieli!
