ßßß
czekoladowy pudding z ryżu jaśminowego podany z bananem oraz musem z orzechów laskowychchocolate jasmin rice pudding served with banana and hazelnut mousseSkładniki:4 łyżki ryżu jaśminowego (60g)
szklanka wody z mlekiem (1:1) + 1/4 szkl. mleka do budyniu (tu: owsiane)kostka gorzkiej czekolady (lub więcej; tu: 92%)łyżeczka budyniu czekoladowego (tu: bezglutenowy)kopiasta łyżeczka naturalnego kakaomielona waniliaok. 3-4 posiekane i wypestkowane świeże daktyle (lub suszone)Ryż gotować do gęstości na mleku z wodą wraz z kakao oraz daktylami i wanilią, ok. 20-30 min. (można dolewać wody, gdy zbyt szybko zgęstnieje). Następnie wymieszać z czekoladą oraz budyniem wymieszanym w 1/4 szkl. mleka. Gotować jeszcze chwilę, po czym przełożyć do dowolnego naczynia i ostudzić. Wstawić na noc do lodówki. Rano podawać z dowolnymi dodatkami. Ryż można też zjeść oczywiście na ciepło, od razu po przygotowaniu. Smacznego!Ten tydzień szkolny taki ‚lekki’. Na zakończenie tylko jeden z trudniejszych testów. Aż dziwne uczucie w człowieku kiedy nie musi tyle siedzieć nad książkami. Jednak z drugiej strony, za kilkadziesiąt dni już Matura. Zawsze trzymam się tego co kiedyś powiedział Jan Paweł II: „Musicie od siebie wymagać, nawet gdyby inni od was nie wymagali.”Miłego piątku!