Wykonanie
Sezon na
bób nadal trwa, także korzystajmy z niego
póki możemy. Szukając nowych przepisów na to mało popularne warzywo trafiłam na blog MniuMniu, na którym znalazłam ciekawe danie – falafel z
bobu podawany z
jogurtowym dipem
sezamowym. Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym lekko nie zmodyfikowała podanego tam przepisu zarówno na falafel, jak i na dip, który stworzyłam z
orzechów nerkowca. Mam nadzieję, że moja wersja wam się spodoba :)

wegańskie bezglutenowe(ok. 10 kotlecików)- 250 g surowego młodego
bobu- 1
cebula dymka- 2 ząbki
czosnku- 1 łyżka posiekanej
kolendry (jeśli nie mamy, możemy użyć większej ilości
pietruszki)- 1 łyżka posiekanej
pietruszki- 1 łyżeczka mielonego kuminu- 1 łyżeczka mielonych ziaren
kolendry- 1 łyżeczka
przyprawy falafela (jeśli nie macie dodajcie do falafela odrobinę
cynamonu,
kardamonu i więcej kuminu)- 1/2 łyżeczki
sody- 2 łyżki
mąki z
ciecierzycy- 1 łyżeczka
soli- 1 łyżka
wody-
olej słonecznikowy do smażeniaNamoczony przez kilka godzin
bób odcedzam, płuczę i obieram. Całość blenduję wraz z
czosnkiem,
przyprawami i
sodą.
Bób nie ma być do końca zblendowany. Blendujemy go do momentu, gdy zacznie tworzyć zwartą masę, ale nadal będzie posiadał strukturę. Do zblendowanego
bobu dodaję drobno posiekaną
cebulę,
kolendrę,
pietruszkę,
wodę i
mąkę z
ciecierzycy. Całość dokładnie mieszam. Masa powinna być dosyć zwarta.Masę na falafel przykrywam szczelnie folią i odstawiam na ok. 1 h do lodówki.Formuję płaskie klopsiki i smażę je na dużej ilości
oleju - każda strona przez ok. 2-3 min. Usmażone przekładam na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, by odsączyć je z tłuszczu. Podaję z
sezamowym sosem z
nerkowców.
Sezamowy sos z
nerkowców- 1/2 szklanki namoczonych przez noc
nerkowców- 2 łyżki
jogurtu roślinnego - ja użyłam mojego domowego
jogurtu jęczmiennego, ale możecie użyć także ten kupny np.
sojowy- 1 łyżka pasty tahina- sok z 1/2
cytryny- ząbek
czosnku- ok. 7-8 łyżek
mleka roślinnego (jeśli nasz
sos jest zbyt gęsty dodajemy więcej)- garść świeżej
mięty-
sól,
pieprzNerkowce płuczę, odsączam i przekładam do malaksera. Dodaję ząbek
czosnku,
sok z cytryny,
jogurt roślinny, pastę tahina i
mleko roślinne. Miksuję na gładką masę. Na koniec dodaję garść posiekanej świeżej
mięty. Całość
solę i
pieprzę do smaku. Sos wstawiam na ok. 1-2 h do lodówki, by się "przegryzł". Wyciągam ok. 30 min. przed podaniemSmacznego!