ßßß
wegańskie bezglutenowe(ok. 10 kotlecików)- 250 g surowego młodego bobu- 1 cebula dymka- 2 ząbki czosnku- 1 łyżka posiekanej kolendry (jeśli nie mamy, możemy użyć większej ilości pietruszki)- 1 łyżka posiekanej pietruszki- 1 łyżeczka mielonego kuminu- 1 łyżeczka mielonych ziaren kolendry- 1 łyżeczka przyprawy falafela (jeśli nie macie dodajcie do falafela odrobinę cynamonu, kardamonu i więcej kuminu)- 1/2 łyżeczki sody- 2 łyżki mąki z ciecierzycy- 1 łyżeczka soli- 1 łyżka wody- olej słonecznikowy do smażeniaNamoczony przez kilka godzin bób odcedzam, płuczę i obieram. Całość blenduję wraz z czosnkiem, przyprawami i sodą. Bób nie ma być do końca zblendowany. Blendujemy go do momentu, gdy zacznie tworzyć zwartą masę, ale nadal będzie posiadał strukturę. Do zblendowanego bobu dodaję drobno posiekaną cebulę, kolendrę, pietruszkę, wodę i mąkę z ciecierzycy. Całość dokładnie mieszam. Masa powinna być dosyć zwarta.Masę na falafel przykrywam szczelnie folią i odstawiam na ok. 1 h do lodówki.Formuję płaskie klopsiki i smażę je na dużej ilości oleju - każda strona przez ok. 2-3 min. Usmażone przekładam na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, by odsączyć je z tłuszczu. Podaję z sezamowym sosem z nerkowców.Sezamowy sos z nerkowców- 1/2 szklanki namoczonych przez noc nerkowców- 2 łyżki jogurtu roślinnego - ja użyłam mojego domowego jogurtu jęczmiennego, ale możecie użyć także ten kupny np. sojowy- 1 łyżka pasty tahina- sok z 1/2 cytryny- ząbek czosnku- ok. 7-8 łyżek mleka roślinnego (jeśli nasz sos jest zbyt gęsty dodajemy więcej)- garść świeżej mięty- sól, pieprzNerkowce płuczę, odsączam i przekładam do malaksera. Dodaję ząbek czosnku, sok z cytryny, jogurt roślinny, pastę tahina i mleko roślinne. Miksuję na gładką masę. Na koniec dodaję garść posiekanej świeżej mięty. Całość solę i pieprzę do smaku. Sos wstawiam na ok. 1-2 h do lodówki, by się "przegryzł". Wyciągam ok. 30 min. przed podaniemSmacznego!