Wykonanie

Co zrobić, gdy w lodówce zalega nam papryka? Nie ma nic prostszego niż przygotowanie zupy paprykowej. Szybkie i proste - takie potrawy właśnie lubię. W
sieci znajdziecie na nią pełno przepisów, ja chcę jednak pokazać Wam swoją recepturę. Aromatyczna, o pięknym kolorze, lekko pikantna zupa może być podawana z
makaronem,
ryżem lub czosnkowymi grzankami. Można też polać ją kwaśną
śmietaną. W każdej z tych wersji smakuje wyśmienicie.Składniki:2l
wodyporcja rosołowa z
kurczaka1/2
papryki żółtej1/2
papryki czerwonej1
pietruszkakawałek
selera2 ząbki
czosnku1 łyżka
masła1/2 słoika
koncentratu pomidorowego3 łyżki
ostrego sosu pomidorowego (np.
keczupu)świeże
oreganokilka ziaren
ziela angielskiego2
liście laurowesól,
pieprz,
ostra papryka1. Porcję rosołową płuczemy, zalewamy
wodą, dodajemy
liście laurowe i
ziele angielskie i gotujemy na małym ogniu ok. 40 minut. W trakcie gotowania z wierzchu ściągamy powstałe szumowiny.2.
Paprykę oczyszczamy z gniazda nasiennego i kroimy w zgrabne słupki.
Seler i
pietruszkę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy
masło i podsmażamy warzywa.3.
Z wywaru drobiowego wyciągamy kości, a następnie dodajemy do niego podsmażone warzywa, zmiażdżone dwa ząbki
czosnku (ze skórką!) i
koncentrat pomidorowy wymieszamy z pikantnym sosem. Całość gotujemy na małym ogniu ok 10 minut.4. Zupę doprawiamy do smaku
solą,
pieprzem,
ostrą papryką i świeżym
oregano.SMACZNEGO :-)
