Wykonanie
Dzisiaj przepis na znakomitą włoską przekąskę z
królika. Wymaga nieco cierpliwości, jej przygotowanie zajmie trochę czasu. Ale warto, gdyż
mięso królika jest bardzo zdrowe, a przy tym smaczne i delikatne. Marynujemy je w aromatycznej
oliwie, podajemy z
suszonymi pomidorami,
ostrymi papryczkami i dobrym, najlepiej domowym,
pieczywem.
Wywar, który zostanie nam po gotowaniu
królika jest rewelacyjny w smaku. Pierwszy raz taki
jadłam - i był to jeden ze smaczniejszych
wywarów jaki udało mi się ugotować, delikatny ale równocześnie dosyć wyrazisty . Robiłam z połowy porcji i moim zdaniem, jeżeli nie przewidujemy gości, jest to porcja wystarczająca. Moczenie
mięsa w wodzie z
octem stosuje się w celu zlikwidowania specyficznego zapachu króliczego
mięsa.Przepis znalazłam na blogu Kuchnia nad Atlantykiem, tam też radzę zajrzeć po ciekawe informacje dotyczące i rejonu i kuchni Lombardii .

składniki1 sprawiony
królik o wadze ok. 1 kg1 łyżka
octuwodaSkładniki zalewy do gotowania:2
marchewki1
cebula1
por2 gałęzie
selera naciowego5 ząbków
czosnkukilka gałązek
pietruszki6 listków laurowych15 ziarenek
czarnego pieprzu8 ziarenek jałowca2 gałązki świeżego
rozmarynu4 gałązki świeżego
tymianku8 listków świeżej
szałwiisól do smakuSkładniki zalewy
oliwnej:6 dużych ząbków
czosnku4
listki laurowe10 ziarenek
pieprzu - lekko rozgniecione6 ziarenek jałowca - rozgniecione1 łyżeczka posiekanych świeżych listków
rozmarynuoliwa z oliwek do zalania
mięsa (co najmniej 200 ml)przygotowanie
Królika umyć i osuszyć. Podzielić na mniejsze kawałki. Zalać
wodą z dodatkiem
octu, tak żeby całkowicie przykryła
mięso i wstawić do lodówki na 12 godz.
Mięso warto obciążyć talerzem, aby cały czas było zakryte
wodą. Po 12 godzinach
wodę odlać. Warzywa obrać pokroić na spore kawałki. Do garnka odpowiedniej wielkości włożyć kawałki
królika, warzywa,
przyprawy i
zioła (
czosnek,
natkę pietruszki,
listki laurowe, lekko rozgniecione ziarenka
czarnego pieprzu,
jałowiec,
rozmaryn,
tymianek i
szałwię) Zalać
wodą, tylko tyle aby zakryła
mięso i warzywa. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować na minimalnym ogniu aż
mięso będzie całkowicie miękkie - ok. 90 minut. Posolić do smaku pod koniec gotowania.
Mięso zostawić w wywarze do ostygnięcia. Przestudzonego
królika wyjąć, oddzielić i wyrzucić kości,
mięso podzielić na podobnej wielkości kawałki.Do odpowiedniego naczynia najlepiej kamionkowego lub szklanego, włożyć
mięso, dodać pokrojony w plasterki
czosnek,
liść laurowy,
pieprz,
jałowieć,
rozmaryn. Delikatnie wszystko wymieszać, i lekko przycisnąć aby
mięso było ułożone w miarę ściśle. Wszystko zalać
oliwą, tak aby
mięso było całkowicie przykryte. Przykryć folią spożywczą i wstawić na 1 - 2 dni do lodówki. Podawać jako przystawkę lub przekąskę z
oliwkami,
suszonymi pomidorami i
pieczywem. Smacznego!








