Wykonanie
Jeżeli tylko odpowiednio wcześnie zamarynujemy
mięso, to przygotowanie tego smacznego dania zajmie nam parę minut. Polecam!Przepis z książki "Wok i dania z patelni"

składniki250 - 300 g
steku wołowego1 mała
cebula1 mała
papryka zielona1
dymka pokrojonakilka plasterków
imbiru1 -2 małe zielone lub czerwone
chili2 łyżki pasty z
czarnej fasoli3
kapusty pak choimarynata1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
cukru1 łyżka
sosu sojowego jasnego2 łyżeczki
wina ryżowego lub
wytrawnego sherry2 łyżeczki pasty kukurydzianej *2 łyżeczki
oleju sezamowego* pasta kukurydziana - połączyć 1 część
mąki kukurydzianej z 1 1/2 części zimnej
wody. Mieszać do osiągnięcia gładkiej konsystencjiprzygotowanie
Wołowinę pokroić
ostrym nożem w cienkie paski. Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać , obtoczyć paski
wołowiny i pozostawić na co najmniej 2-3 godziny .Z
kapusty odciąć dolną część, liście umyć. Pokroić na mniejsze kawałki. Gotować
kapustę na parze aż liście będą miękkie. Najwygodniej użyć
bambusowego koszyka do gotowania na parze. Zabezpieczyć przed wystygnięciem. Pokroić
cebulę i
paprykę w małe kostki. Rozgrzać
olej roślinny w gorącym woku lub na dużej patelni.Dodać
wołowinę i smażyć minutę, aż zmieni kolor. Wyjąć
mięso i osączyć na papierze kuchennym, odstawić na bok. Wylać nadmiar
oleju z woka, zostawić łyżkę. dodać
dymkę imbir cebulę i
zieloną paprykę, smażyć przez 1 minutę. Dodać czarną pastę
fasolową, wymieszać, dodać
wołowinę, jeszcze raz wymieszać i smażyć kilka minut. Ogrzany półmisek wyłożyć liśćmi
pak choi i ułożyć na nich
mięso. Podawać od razu z
makaronem lub
ryżem. Smacznego!

