ßßß Cookit - przepis na Pierożki japońskie Yaki gyoza

Pierożki japońskie Yaki gyoza

nazwa

Wykonanie

Pierożki gyoza robiłam pierwszy raz, w zasadzie farsz po ustaleniach w sieci nie różni się od tradycyjnych pierożków orientalnych więc zrobiłam farsz po mojemu :-) Z lepieniem akurat takich zakładek problemu nie ma więc warto się skusić na zrobienie! Ja robię podchody do pierożków lepionych jak francuski warkocz.. trudna sprawa z tym lepieniem ale i tego trzeba się nauczyć, taki mam plan :-)
przepis własny
Składniki:
opakowanie gotowego ciasta do pierożków gyoza
1 średnia cebula pokrojona w drobną kostkę
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
łyżeczka płatków chili
400 g mielonej wieprzowiny
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka oleju sezamowego
1/2 pęczka drobno posiekanej dymki
1 łyżka utartego świeżego imbiru
Składniki: na sos
30ml sosu sojowego
1 łyżka oleju sezamowego
1 łyżka wina ryżowego Mirin
1 łyżeczka miodu gryczanego
1 mała łyżeczka piri piri lub innej pasty z chili
Wszystkie składniki sosu umieszczamy w blenderze i miksujemy do połączenia składników.
Cebulę oraz czosnek podsmażamy na patelni, studzimy. Dodajemy mięso oraz pozostałe płynne składniki. Wszystko mieszamy do połączenia składników. Na każdy pierożek nakładamy pół łyżeczki farszu i lepimy metodą zakładki. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i układamy pierożki. Smażymy je bez przykrycia 2 minuty do zarumienienia. Następnie dodajemy pół szklankę wrzątku i przykrywamy patelnie pokrywką. Tak parujemy około 5 minut, następnie przekładamy na talerzyki i posypujmy prażonym białym sezamem. Podajemy z sosem sojowym lub słodkim chili. Smacznego!
Źródło:http://smakialzacji.blogspot.com/2015/11/pierozki-japonskie-yaki-gyoza.html