Wykonanie
Pierożki gyoza robiłam pierwszy raz, w zasadzie farsz po ustaleniach w
sieci nie różni się od tradycyjnych pierożków orientalnych więc zrobiłam farsz po mojemu :-) Z lepieniem akurat takich zakładek problemu nie ma więc warto się skusić na zrobienie! Ja robię podchody do pierożków lepionych jak francuski warkocz.. trudna sprawa z tym lepieniem ale i tego trzeba się nauczyć, taki mam
plan :-)

przepis własnySkładniki:opakowanie gotowego ciasta do pierożków gyoza1 średnia
cebula pokrojona w drobną kostkę2 ząbki
czosnku przeciśnięte przez praskęłyżeczka
płatków chili400 g mielonej
wieprzowiny2 łyżki
sosu sojowego1 łyżka
oleju sezamowego1/2 pęczka drobno posiekanej
dymki1 łyżka utartego świeżego
imbiruSkładniki: na sos30ml
sosu sojowego1 łyżka
oleju sezamowego1 łyżka
wina ryżowego Mirin1 łyżeczka
miodu gryczanego1 mała łyżeczka
piri piri lub innej pasty z
chiliWszystkie składniki sosu umieszczamy w blenderze i miksujemy do połączenia składników.
Cebulę oraz
czosnek podsmażamy na patelni, studzimy. Dodajemy
mięso oraz pozostałe płynne składniki. Wszystko mieszamy do połączenia składników. Na każdy pierożek nakładamy pół łyżeczki farszu i lepimy metodą zakładki. Na dużej patelni rozgrzewamy
olej i układamy pierożki. Smażymy je bez przykrycia 2 minuty do zarumienienia. Następnie dodajemy pół szklankę wrzątku i przykrywamy patelnie pokrywką. Tak parujemy około 5 minut, następnie przekładamy na talerzyki i posypujmy prażonym
białym sezamem. Podajemy z
sosem sojowym lub słodkim
chili. Smacznego!
