Wykonanie
Tym razem gotowałam ja :) w końcu kiedyś trzeba ugotować obiad w Weekend :) tym bardziej, że zapowiada się jak na tę chwilę całkiem przyzwoity, pogodny, trochę
słoneczny:) takiego Weekendu Wam kochani życzę :)

przepis własnySkładniki:

300g
szynki wieprzowej2 cm świeżego
imbiru2 ząbki
czosnku1 średni
por1 mała
zielona papryka1 mała
czerwona papryka1
papryczka chili125g
bambusa w sosie własnym1
dymkałyżka
sezamu4 łyżki
sosu sojowego jasnego2 łyżki
oleju sezamowego2 łyżeczki
cukru1 łyżeczka
płatków chili2 ćwiartki
limonki1 łyżka
mąki kukurydzianej200g
ryżu długoziarnistego Parboiled (użyłam Kupca )
Mąkę kukurydzianą + 1 łyżeczkę
cukru + 2 łyżki
sosu sojowego wymieszać razem i odstawić.
Szynkę pokroić w mniejsze kawałki, dodać do przygotowanej marynaty i odstawić do lodówki na ok 2 godzin.
Imbir oraz
czosnek pokroić na drobniutko, resztę warzyw pociąć na paski,
por ukośnie na krążki.Rozgrzać
olej sezamowy w woku, dodać zamarynowane
mięso i smażyć ciągle podrzucając, dodać drobno posiekany
imbir oraz
czosnek i dalej smażyć podlewając resztą
sosu sojowego. Następnie dodać warzywa ( oprócz
pora ),
bambus (bez
wody), resztę
cukru,
chili w płatkach oraz świeżą pokrojoną drobniutko. Na końcu dodać
por i posypać
sezamem. Chwilę jeszcze podsmażyć i podawać z
ryżem ugotowanym na sypko,który na końcu spryskujemy cząstką
limonki.Smacznego :)