ßßß Cookit - przepis na Wieprzowina z imbirem i warzywami

Wieprzowina z imbirem i warzywami

nazwa

Wykonanie

Tym razem gotowałam ja :) w końcu kiedyś trzeba ugotować obiad w Weekend :) tym bardziej, że zapowiada się jak na tę chwilę całkiem przyzwoity, pogodny, trochę słoneczny:) takiego Weekendu Wam kochani życzę :)
przepis własny
Składniki:
300g szynki wieprzowej
2 cm świeżego imbiru
2 ząbki czosnku
1 średni por
1 mała zielona papryka
1 mała czerwona papryka
1 papryczka chili
125g bambusa w sosie własnym
1 dymka
łyżka sezamu
4 łyżki sosu sojowego jasnego
2 łyżki oleju sezamowego
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka płatków chili
2 ćwiartki limonki
1 łyżka mąki kukurydzianej
200g ryżu długoziarnistego Parboiled (użyłam Kupca )
Mąkę kukurydzianą + 1 łyżeczkę cukru + 2 łyżki sosu sojowego wymieszać razem i odstawić.Szynkę pokroić w mniejsze kawałki, dodać do przygotowanej marynaty i odstawić do lodówki na ok 2 godzin. Imbir oraz czosnek pokroić na drobniutko, resztę warzyw pociąć na paski, por ukośnie na krążki.
Rozgrzać olej sezamowy w woku, dodać zamarynowane mięso i smażyć ciągle podrzucając, dodać drobno posiekany imbir oraz czosnek i dalej smażyć podlewając resztą sosu sojowego. Następnie dodać warzywa ( oprócz pora ), bambus (bez wody), resztę cukru, chili w płatkach oraz świeżą pokrojoną drobniutko. Na końcu dodać por i posypać sezamem. Chwilę jeszcze podsmażyć i podawać z ryżem ugotowanym na sypko,który na końcu spryskujemy cząstką limonki.
Smacznego :)
Źródło:http://smakialzacji.blogspot.com/2013/04/wieprzowina-z-imbirem-i-warzywami.html