ßßß Cookit - przepis na Schab z uszakami

Schab z uszakami

nazwa

Wykonanie

Schab w towarzystwie uszaków bzowych i ananasa a wszystko dobrze przyprawione. Taka szybka kombinacja i powstał smaczny obiad ze świeżymi grzybami. Przypominam, że wystarczy się rozejrzeć w swojej okolicy a może znajdziecie i zbierzecie ucho bzowe sami ?
Schab z uszakami bzowymi i ananasem
czas przygotowania : ok. 20 minut
składniki na 4 porcje :
4 kawałki/plastry schabu środkowego wieprzowego b/k, grubości ok. 2 cm
3 garści świeżych uszaków bzowych
1/4 świeżego ananasa
1 mała papryczka chili
3 łyżki pokrojonego grubo pora, jasnozielona część
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki oleju roślinnego
1 łyżeczka startego świeżego imbiru
1 łyżeczka słodkiego sosu chili
1 łyżeczka sosu ostrygowego
3 łyżki sosu sojowego jasnego
1-2 łyżeczki cukru brązowego
1 łyżeczka oleju sezamowego
do smaku - sól
świeża dymka
200-300 g ryżu długoziarnistego
sposób przygotowania : w miseczce wymieszałam sos sojowy, sos chili i sos ostrygowy. W tej mieszance obtoczyłam kawałki mięsa i odstawiłam na bok. Papryczkę oczyściłam z nasion i posiekałam - ja użyłam całej i danie było mocno ostre więc jeśli wolicie łagodniejsze to weźcie tylko połowę. Ananasa obrałam dokładnie, wycięłam twardy rdzeń a miąższ pokroiłam na nieduże kawałki. Grzyby dokładnie oczyściłam, wypłukałam i pokroiłam w paseczki.
W rondlu rozgrzałam mocno olej roślinny. Mięso osączyłam z marynaty i obtoczyłam w mące ziemniaczanej, otrzepałam z nadmiaru i położyłam na gorący tłuszcz. Smażyłam aż dobrze się zrumieniło z obu stron a kiedy tak się stało przełożyłam na talerzyk. Do rondla wrzuciłam ananasa, uszaki, chili i pora, smażyłam kilka chwil mieszając. Resztę marynaty, w której było mięso połączyłam z resztką mąki z obtaczania, dolałam ok. 1/2 szkl. zimnej wody i wymieszałam. Zawiesinę wlałam do rondla. Dodałam też starty imbir, olej sezamowy i cukier. Włożyłam z powrotem usmażony schab i całość podgrzewałam razem kilka minut. Doprawiłam na koniec odrobiną soli bo według mnie danie było za mało słone.
Schab z uszakami i ananasem podałam z ugotowanym oddzielnie ryżem i posypałam pokrojoną świeżą dymką. Danie było ostro-słodkie i naprawdę bardzo smaczne. Schab można pokroić przed marynowaniem w paseczki, ale Żarłoczek woli na talerzu wyraźny kawał mięcha więc smażyłam w plastrach.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2014/02/schab-z-uszakami.html