« Powrót  Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 30 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czegokurczak 1,5 kilogramówjajka 2 sztukimbir - kawałek 1 sztukmąka ziemniaczana 2 łyżek stołowychcebula 1 sztukwino ryżowe 50 mililitrówsos sojowy 4 łyżek stołowycholej sojowy 5 łyżek stołowychrosół 1 szklanekwino ryżowe 50 mililitrówsos sojowy 50 mililitrówcytryna 1 sztukostry sos chili 1 łyżek stołowychcukier 0,5 łyżek deserowycholej sojowy do smażenia według uznaniaWykonanie:Z kurczaka ściągnąć skórkę. Mięso oddzielić od kości i pokroić na kawałki wielkości kęsa. Oczyszczoną cebulę posiekać. Oczyszczony imbir (5 cm) zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Wino ryżowe, sos i olej sojowy wymieszać z cebulą i imbirem. Mięso skropić marynatą i wymieszać, przykryć i wstawić do lodówki na 2h.Sos: rosół zagotować z sokiem z cytryny, winem i sosem sojowym. Przyprawić sosem chili, skórką cytryny i cukrem.Jajka roztrzepać z 4 łyżkami wody i mąką ziemniaczaną. Kawałki mięsa maczać w masie jajecznej i smażyć na oleju. Wyjmować, osaczać na bibule i wkładać do sosu. Podgrzewać na bardzo małym ogniu 10 minut.Uwagi:Wino ryżowe można zastąpić wytrawną sherry.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Potrawy z MięsaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: