ßßß Cookit - przepis na Chrupiące kąski

Chrupiące kąski

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 30 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
kurczak 1,5 kilogramów
jajka 2 sztuk
imbir - kawałek 1 sztuk
mąka ziemniaczana 2 łyżek stołowych
cebula 1 sztuk
wino ryżowe 50 mililitrów
sos sojowy 4 łyżek stołowych
olej sojowy 5 łyżek stołowych
rosół 1 szklanek
wino ryżowe 50 mililitrów
sos sojowy 50 mililitrów
cytryna 1 sztuk
ostry sos chili 1 łyżek stołowych
cukier 0,5 łyżek deserowych
olej sojowy do smażenia według uznania
Wykonanie:
Z kurczaka ściągnąć skórkę. Mięso oddzielić od kości i pokroić na kawałki wielkości kęsa. Oczyszczoną cebulę posiekać. Oczyszczony imbir (5 cm) zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Wino ryżowe, sos i olej sojowy wymieszać z cebulą i imbirem. Mięso skropić marynatą i wymieszać, przykryć i wstawić do lodówki na 2h.
Sos: rosół zagotować z sokiem z cytryny, winem i sosem sojowym. Przyprawić sosem chili, skórką cytryny i cukrem.
Jajka roztrzepać z 4 łyżkami wody i mąką ziemniaczaną. Kawałki mięsa maczać w masie jajecznej i smażyć na oleju. Wyjmować, osaczać na bibule i wkładać do sosu. Podgrzewać na bardzo małym ogniu 10 minut.
Uwagi:
Wino ryżowe można zastąpić wytrawną sherry.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Potrawy z Mięsa
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/6396/Chrupiace-kaski