ßßß Cookit - przepis na Wołowina z imbirem

Wołowina z imbirem

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 45 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 3
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
rumsztyk wołowy 500 gramów
grzyby shitake 4 sztuk
cebula 1 sztuk
czosnek 3 ząbki
kawałek imbiru 1 sztuk
sos sojowy 2 łyżek stołowych
mąka ziemniaczana 1 łyżek stołowych
cukier 1 łyżek stołowych
Wykonanie:
Grzyby moczyć 20 minut w ciepłej wodzie. Wyjąć, odciąć nóżki i odrzucić, a kapelusze pokroić na paski.
Umyte mięso pokroić na cienkie plasterki, a następnie na paski długości 6cm i przełożyć do miseczki. Imbir i czosnek obrać i drobno pokroić.
Marynata: do wina dodać sos sojowy (2 łyżki), mąkę ziemniaczaną i cukier. Dokładnie wymieszać i zalać pokrojone mięso. Marynować 15 minut.
Na dużej patelni rozgrzać olej. Zrumienić cebulę i czosnek, dodać mięso, imbir i grzyby. Smażyć 2 minuty, ciągle mieszając. Dodać łyżkę wina i sosu sojowego, doprawić solą i pieprzem. Smażyć jeszcze 3 minuty, aż sos zgęstnieje. Przełożyć na półmisek i od razu podawać.
Uwagi:
Sherry można zastąpić białym wytrawnym winem.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Chińska
Potrawy z Mięsa
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/4877/Wolowina-z-imbirem