Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 45 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 3Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
rumsztyk wołowy 500 gramów
grzyby shitake 4 sztuk
cebula 1 sztuk
czosnek 3 ząbkikawałek
imbiru 1 sztuk
sos sojowy 2 łyżek stołowych
mąka ziemniaczana 1 łyżek stołowych
cukier 1 łyżek stołowychWykonanie:
Grzyby moczyć 20 minut w ciepłej wodzie. Wyjąć, odciąć nóżki i odrzucić, a kapelusze pokroić na paski.Umyte
mięso pokroić na cienkie plasterki, a następnie na paski długości 6cm i przełożyć do miseczki.
Imbir i
czosnek obrać i drobno pokroić.Marynata: do
wina dodać
sos sojowy (2 łyżki),
mąkę ziemniaczaną i
cukier. Dokładnie wymieszać i zalać pokrojone
mięso. Marynować 15 minut.Na dużej patelni rozgrzać
olej. Zrumienić
cebulę i
czosnek, dodać
mięso,
imbir i
grzyby. Smażyć 2 minuty, ciągle mieszając. Dodać łyżkę
wina i
sosu sojowego, doprawić
solą i
pieprzem. Smażyć jeszcze 3 minuty, aż sos zgęstnieje. Przełożyć na półmisek i od razu podawać.Uwagi:
Sherry można zastąpić
białym wytrawnym winem.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia ChińskaPotrawy z
MięsaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: