ßßß Cookit - przepis na Wołowina duszona z kapustą i ananasem

Wołowina duszona z kapustą i ananasem

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 4
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
mięso wołowe 1,2 kilogramów
kapusta pekińska 1 sztuk
ananas 1 puszka
cebula 1 sztuk
czosnek 2 ząbki
olej 1 łyżek stołowych
sos sojowy 0,25 szklanek
wino biale wytrawne 0,25 szklanek
imbir 1 łyżek deserowych
ziele angielskie - mielone 1 łyżek deserowych
kardamon 0,25 łyżek deserowych
cukier 2 łyżek stołowych
mąka ziemniaczana 2 łyżek deserowych
sól według uznania
Wykonanie:
Oczyszczoną cebulę i czosnek drobno posiekać i podsmażyć na rozgrzanym oleju w garnku do duszenia mięsa. Przełożyć na talerzyk, a do garnka włożyć mięso i obsmażyć je na rumiano. Zlać tłuszcz. Zalewę z ananasa wymieszać ze szklanką wody, sosem sojowym, winem, kardamonem, cukrem, imbirem i zielem angielskim. Polać tym sosem mięso, szybko zagotować. Zmniejszyć płomień i dusić pod przykryciem ok. 70 min. Włożyć pokrojoną na ćwiartki kapustę i dusić razem jeszcze 30 min. Na pięć minut przed końcem duszenia dodać ananas (całe plastry lub kostkę).
Mięso pokroić w plastry równej grubości, ułożyć na ogrzanym półmisku, obłożyć pokrojoną na porcje kapustą i ananasem. Sos przecedzić do rondelka. Mąkę wymieszać z 2 łyżkami zimnej wody, połączyć z sosem, mieszając, zagotować. Częścią sosu polać mięso, pozostały podawać w sosjerce. Serwować z ryżem lub kuskusem.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Mięsa
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/7271/Wolowina-duszona-z-kapusta-i-ananasem