ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czegomięso wołowe 1,2 kilogramówkapusta pekińska 1 sztukananas 1 puszkacebula 1 sztukczosnek 2 ząbkiolej 1 łyżek stołowychsos sojowy 0,25 szklanekwino biale wytrawne 0,25 szklanekimbir 1 łyżek deserowychziele angielskie - mielone 1 łyżek deserowychkardamon 0,25 łyżek deserowychcukier 2 łyżek stołowychmąka ziemniaczana 2 łyżek deserowychsól według uznaniaWykonanie:Oczyszczoną cebulę i czosnek drobno posiekać i podsmażyć na rozgrzanym oleju w garnku do duszenia mięsa. Przełożyć na talerzyk, a do garnka włożyć mięso i obsmażyć je na rumiano. Zlać tłuszcz. Zalewę z ananasa wymieszać ze szklanką wody, sosem sojowym, winem, kardamonem, cukrem, imbirem i zielem angielskim. Polać tym sosem mięso, szybko zagotować. Zmniejszyć płomień i dusić pod przykryciem ok. 70 min. Włożyć pokrojoną na ćwiartki kapustę i dusić razem jeszcze 30 min. Na pięć minut przed końcem duszenia dodać ananas (całe plastry lub kostkę).Mięso pokroić w plastry równej grubości, ułożyć na ogrzanym półmisku, obłożyć pokrojoną na porcje kapustą i ananasem. Sos przecedzić do rondelka. Mąkę wymieszać z 2 łyżkami zimnej wody, połączyć z sosem, mieszając, zagotować. Częścią sosu polać mięso, pozostały podawać w sosjerce. Serwować z ryżem lub kuskusem.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z MięsaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: