Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
mięso wołowe 1,2 kilogramów
kapusta pekińska 1 sztuk
ananas 1 puszka
cebula 1 sztuk
czosnek 2 ząbki
olej 1 łyżek stołowych
sos sojowy 0,25 szklanek
wino biale wytrawne 0,25 szklanek
imbir 1 łyżek deserowych
ziele angielskie - mielone 1 łyżek deserowych
kardamon 0,25 łyżek deserowych
cukier 2 łyżek stołowych
mąka ziemniaczana 2 łyżek deserowych
sól według uznaniaWykonanie:Oczyszczoną
cebulę i
czosnek drobno posiekać i podsmażyć na rozgrzanym
oleju w garnku do duszenia
mięsa. Przełożyć na talerzyk, a do garnka włożyć
mięso i obsmażyć je na rumiano. Zlać tłuszcz. Zalewę z
ananasa wymieszać ze szklanką
wody,
sosem sojowym,
winem,
kardamonem,
cukrem,
imbirem i
zielem angielskim. Polać tym sosem
mięso, szybko zagotować. Zmniejszyć płomień i dusić pod przykryciem ok. 70 min. Włożyć pokrojoną na ćwiartki
kapustę i dusić razem jeszcze 30 min. Na pięć minut przed końcem duszenia dodać
ananas (całe plastry lub kostkę).
Mięso pokroić w plastry równej grubości, ułożyć na ogrzanym półmisku, obłożyć pokrojoną na porcje
kapustą i
ananasem. Sos przecedzić do rondelka.
Mąkę wymieszać z 2 łyżkami zimnej
wody, połączyć z sosem, mieszając, zagotować. Częścią sosu polać
mięso, pozostały podawać w sosjerce. Serwować z
ryżem lub
kuskusem.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z
MięsaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: