Wykonanie
Wśród wielu rodzajów
mięsa, wołowe charakteryzują specyficzne walory smakowe i odżywcze. Jednak dobrej jakości
mięso wołowe jest w dalszym ciągu droższe od drobiu i
wieprzowiny a to niestety powoduje, że często pomijamy ten gatunek
mięsa w naszej diecie. Warto jednak zainwestować by sprawić ucztę dla podniebienia. Kolejnym powodem niskiego spożycia
wołowiny w Polsce jest przeświadczenie wielu osób o tym, że
mięso wołowe jest trudne do przygotowania. Na dowód tego, że w prosty sposób można przyrządzić wspaniałe i rozpływające się w ustach danie z
wołowiny proponuję gulasz o zdecydowanym smaku.
Czerwone wino dodaje mu aromatu i powoduje, że nabiera on koloru
gorzkiej czekolady. Fantastycznie komponuje się z
kaszą,
ziemniakami i kluskami śląskimi. Doskonałym dodatkiem do niego będzie
ogórek kiszony lub
buraczki.
Ilość porcji – 6Czas wykonania – 120 min.Stopień trudności – łatwySkładniki:1 kg
wołowiny,2 średniej wielkości
cebule ( biała i czerwona),1 szklanka czerwonego
wytrawnego wina,3
listki laurowe,6 ziaren
ziela angielskiego,2 ząbki
czosnku,10 g
suszonych grzybów,½ łyżeczki
cukru,2 łyżki gęstej
śmietany,½ łyżeczki
mąki pszennej,½ łyżeczki
mąki ziemniaczanej,3 łyżki
oleju do smażenia,
sól i
pieprzSposób wykonania:
mięso płuczemy, osuszamy i kroimy w kostkę,
cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę,
grzyby zalewamy ½ szklanki wrzącej
wody, w głębokiej patelni rozgrzewamy 1 łyżkę
oleju i smażymy
cebulę ciągle mieszając,następnie zdejmujemy
cebulę z patelni, dodajemy pozostałe 2 łyżki
oleju i na bardzo gorącym tłuszczu obsmażamy
mięso ze wszystkich stron aż się zrumieni,do
mięsa dodajemy wcześniej usmażoną
cebulę,
wino, całe ząbki
czosnku, namoczone
grzyby razem z
wodą,
liście laurowe oraz
ziele angielskie,gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem około 60 min, następnie doprawiamy
solą pieprzem oraz
cukrem i gotujemy jeszcze 30 min. aż
mięso będzie mięciutkie.przed końcem gotowania możemy zagęścić sos dodając 2 łyżki gęstej
śmietany zmieszanej z
mąką i odrobiną
wody.przed podaniem wyjmujemy z gulaszu
czosnek,
liście laurowe i ewentualnie
ziele angielskie.