ßßß Cookit - przepis na Gulasz wołowy na winie i kluski śląskie

Gulasz wołowy na winie i kluski śląskie

nazwa

Wykonanie

Wśród wielu rodzajów mięsa, wołowe charakteryzują specyficzne walory smakowe i odżywcze. Jednak dobrej jakości mięso wołowe jest w dalszym ciągu droższe od drobiu i wieprzowiny a to niestety powoduje, że często pomijamy ten gatunek mięsa w naszej diecie. Warto jednak zainwestować by sprawić ucztę dla podniebienia. Kolejnym powodem niskiego spożycia wołowiny w Polsce jest przeświadczenie wielu osób o tym, że mięso wołowe jest trudne do przygotowania. Na dowód tego, że w prosty sposób można przyrządzić wspaniałe i rozpływające się w ustach danie z wołowiny proponuję gulasz o zdecydowanym smaku. Czerwone wino dodaje mu aromatu i powoduje, że nabiera on koloru gorzkiej czekolady. Fantastycznie komponuje się z kaszą, ziemniakami i kluskami śląskimi. Doskonałym dodatkiem do niego będzie ogórek kiszony lub buraczki.
Ilość porcji – 6
Czas wykonania – 120 min.
Stopień trudności – łatwy
Składniki:
1 kg wołowiny,
2 średniej wielkości cebule ( biała i czerwona),
1 szklanka czerwonego wytrawnego wina,
3 listki laurowe,
6 ziaren ziela angielskiego,
2 ząbki czosnku,
10 g suszonych grzybów,
½ łyżeczki cukru,
2 łyżki gęstej śmietany,
½ łyżeczki mąki pszennej,
½ łyżeczki mąki ziemniaczanej,
3 łyżki oleju do smażenia,
sól i pieprz
Sposób wykonania:
mięso płuczemy, osuszamy i kroimy w kostkę,
cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę,
grzyby zalewamy ½ szklanki wrzącej wody, w głębokiej patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i smażymy cebulę ciągle mieszając,
następnie zdejmujemy cebulę z patelni, dodajemy pozostałe 2 łyżki oleju i na bardzo gorącym tłuszczu obsmażamy mięso ze wszystkich stron aż się zrumieni,
do mięsa dodajemy wcześniej usmażoną cebulę, wino, całe ząbki czosnku, namoczone grzyby razem z wodą, liście laurowe oraz ziele angielskie,
gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem około 60 min, następnie doprawiamy solą pieprzem oraz cukrem i gotujemy jeszcze 30 min. aż mięso będzie mięciutkie.
przed końcem gotowania możemy zagęścić sos dodając 2 łyżki gęstej śmietany zmieszanej z mąką i odrobiną wody.
przed podaniem wyjmujemy z gulaszu czosnek, liście laurowe i ewentualnie ziele angielskie.
Źródło:http://restauracjadomowa.blox.pl/2011/08/Gulasz-wolowy-na-winie-i-kluski-slaskie.html