ßßß Cookit - przepis na Kurczak w chińskiej marynacie

Kurczak w chińskiej marynacie

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 70 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
kurczak 1 sztuk
cebula 2 sztuk
kłącze imbiru (5cm)1 sztuk
wino ryżowe 1 szklanek
wino białe wytrawne 2 szklanek
chili suszone 3 sztuk
ocet winny 150 mililitrów
ocet ryżowy 50 mililitrów
olej sojowy 50 mililitrów
jasny sos sojowy 100 mililitrów
cukier 1 łyżek stołowych
goździki 2 sztuk
gwiazdka anyżu 1 sztuk
Szczypiorek - pęczek 0,5 sztuk
sól według uznania
pieprz według uznania
Wykonanie:
Oczyszczoną cebulę i imbir drobno posiekać, włożyć do garnka, dodać goździki, anyżek, sól, pieprz. Wlać wino ryżowe, ocet winny, połowę sosu sojowego, wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Włożyć kurczaka, wlać białe wino. Gotować 45 minut na małym ogniu. Ostudzić w wywarze. Kurczaka wyjąć i podzielić na kawałki. Włożyć do miski i zalać wywarem, przykryć i odstawić do lodówki na 1-2 dni. Osączyć, ułożyć na półmisku, posypać posiekanym szczypiorkiem. Zagotować pokruszone chili z olejem sojowym. Ostudzić, wymieszać z octem ryżowym i pozostałym sosem sojowym. Dodać cukier. Sos wlać do miseczki. Podawać do marynowanego kurczaka.
Uwagi:
Tak zamarynowanego kurczaka, zamiast gotować, można usmażyć w woku, albo w głębokim tłuszczu, wtedy mięso stanie się złociste i chrupiące.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Chińska
Potrawy z Mięsa
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/6616/Kurczak-w-chinskiej-marynacie