ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 70 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegokurczak 1 sztukcebula 2 sztukkłącze imbiru (5cm)1 sztukwino ryżowe 1 szklanekwino białe wytrawne 2 szklanekchili suszone 3 sztukocet winny 150 mililitrówocet ryżowy 50 mililitrówolej sojowy 50 mililitrówjasny sos sojowy 100 mililitrówcukier 1 łyżek stołowychgoździki 2 sztukgwiazdka anyżu 1 sztukSzczypiorek - pęczek 0,5 sztuksól według uznaniapieprz według uznaniaWykonanie:Oczyszczoną cebulę i imbir drobno posiekać, włożyć do garnka, dodać goździki, anyżek, sól, pieprz. Wlać wino ryżowe, ocet winny, połowę sosu sojowego, wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Włożyć kurczaka, wlać białe wino. Gotować 45 minut na małym ogniu. Ostudzić w wywarze. Kurczaka wyjąć i podzielić na kawałki. Włożyć do miski i zalać wywarem, przykryć i odstawić do lodówki na 1-2 dni. Osączyć, ułożyć na półmisku, posypać posiekanym szczypiorkiem. Zagotować pokruszone chili z olejem sojowym. Ostudzić, wymieszać z octem ryżowym i pozostałym sosem sojowym. Dodać cukier. Sos wlać do miseczki. Podawać do marynowanego kurczaka.Uwagi:Tak zamarynowanego kurczaka, zamiast gotować, można usmażyć w woku, albo w głębokim tłuszczu, wtedy mięso stanie się złociste i chrupiące.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia ChińskaPotrawy z MięsaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: