Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 70 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
kurczak 1 sztuk
cebula 2 sztukkłącze
imbiru (5cm)1 sztuk
wino ryżowe 1 szklanek
wino białe wytrawne 2 szklanek
chili suszone 3 sztuk
ocet winny 150 mililitrów
ocet ryżowy 50 mililitrów
olej sojowy 50 mililitrówjasny
sos sojowy 100 mililitrów
cukier 1 łyżek stołowych
goździki 2 sztukgwiazdka
anyżu 1 sztuk
Szczypiorek - pęczek 0,5 sztuk
sól według uznania
pieprz według uznaniaWykonanie:Oczyszczoną
cebulę i
imbir drobno posiekać, włożyć do garnka, dodać
goździki,
anyżek,
sól,
pieprz. Wlać
wino ryżowe,
ocet winny, połowę
sosu sojowego, wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Włożyć
kurczaka, wlać
białe wino. Gotować 45 minut na małym ogniu. Ostudzić w wywarze.
Kurczaka wyjąć i podzielić na kawałki. Włożyć do miski i zalać
wywarem, przykryć i odstawić do lodówki na 1-2 dni. Osączyć, ułożyć na półmisku, posypać posiekanym
szczypiorkiem. Zagotować pokruszone
chili z
olejem sojowym. Ostudzić, wymieszać z
octem ryżowym i pozostałym
sosem sojowym. Dodać
cukier. Sos wlać do miseczki. Podawać do marynowanego
kurczaka.Uwagi:Tak zamarynowanego
kurczaka, zamiast gotować, można usmażyć w woku, albo w głębokim tłuszczu, wtedy
mięso stanie się złociste i chrupiące.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia ChińskaPotrawy z
MięsaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: