ßßß
Składniki:1 duża papryczka chili pokrojona w cienkie plasterki2 gwiazdki anyżu500g wieprzowiny2,5 świeżego startego korzenia imbiru0.5 łyżeczki soli1 łyżka octu ryżowego2 łyżki cukru1 łyżka sosu sojowegooliwa do smażeniaPrzygotowanie:W woku lub głębokim rondlu rozgrzać oliwę, przesmażyć na niej papryczkę chili i gwiazdki anyżu, przez około minutę. Dodać mięso, imbir i sól, smażyć przez kilka minut aż wieprzowina zacznie zmieniać kolor, w razie potrzeby można podlać niewielką ilością wody. Mięso przełożyć z woka na talerz.Przygotować sos - w niewielkim naczyniu dokładnie wymieszać ocet ryżowy, cukier, sos sojowy z łyżką wody. Wlać do rozgrzanego woka po smażeniu mięsa, gotować, ciągle mieszając przez 5 minut, lub do czasu aż zgęstnieje.Przełożyć mięso z powrotem do woka i smażyć mieszając przez kilka minut, aż całkowicie się usmaży, pokryje dokładnie sosem, a ten będzie całkiem gęsty.Podawać natychmiast. Idealnie smakuje z makaronem ryżowym.
Smacznego!