Wykonanie
Już od dość dawna nie przygotowywałam żadnej chińskiej potrawy. I mówiąc szczerze nieco się za nimi stęskniłam. Pomijając fakt, że dania tej kuchni są bardzo smaczne, to na dodatek stosunkowo łatwe i szybkie w przygotowaniu, w związku z czym można je przyrządzić po powrocie z pracy, nie spędzając całego wieczoru w kuchni. Ponadto ostatnio kupiłam ciekawą książkę ("Mighty Spice"), z której to pochodzi przepis na dzisiejszą
wieprzowinę, z moimi modyfikacjami. (Podejrzewam, że na blogu pojawi siękilka przepisów z tej książki, ponieważ po tym jak ją przejrzałam, wypatrzyłam kilka bardzo interesujących potraw). W oryginalanym przepisie użyto tłustszych części
mięsa wieprzowego (brzucha), ja jednak wykorzystałam
schab, myślę jednak, że najlepiej sprawdziłaby sie
karkówka.Gorąco polecam przygotowanie tego dania, jest ono rewelacyjne, lekko ostre, nieco słodkie, i bardzo aromatyczne!

Składniki:1 duża
papryczka chili pokrojona w cienkie plasterki2 gwiazdki
anyżu500g
wieprzowiny2,5 świeżego startego korzenia
imbiru0.5 łyżeczki
soli1 łyżka
octu ryżowego2 łyżki
cukru1 łyżka
sosu sojowegooliwa do smażeniaPrzygotowanie:W woku lub głębokim rondlu rozgrzać
oliwę, przesmażyć na niej
papryczkę chili i gwiazdki
anyżu, przez około minutę. Dodać
mięso,
imbir i
sól, smażyć przez kilka minut aż
wieprzowina zacznie zmieniać kolor, w razie potrzeby można podlać niewielką ilością
wody.
Mięso przełożyć z woka na talerz.Przygotować sos - w niewielkim naczyniu dokładnie wymieszać
ocet ryżowy,
cukier,
sos sojowy z łyżką
wody. Wlać do rozgrzanego woka po smażeniu
mięsa, gotować, ciągle mieszając przez 5 minut, lub do czasu aż zgęstnieje.Przełożyć
mięso z powrotem do woka i smażyć mieszając przez kilka minut, aż całkowicie się usmaży, pokryje dokładnie sosem, a ten będzie całkiem gęsty.Podawać natychmiast. Idealnie smakuje z
makaronem ryżowym.

Smacznego!