Wykonanie
Bułeczki z przepisu Doroty z bloga Moje Wypieki . Miękkie i na tyle smaczne, że nie zdążyłam zrobić zdjęcia przekrojonej
bułki - ani się obejrzałam a już wszystkie były zjedzone. Ciasto wyrabiałam w maszynie do
chleba i w niej też wyrastało.

Składniki na około 10
bułek:250 g
mąki orkiszowej razowej (lub jasnej)250 g
mąki pszennej chlebowej300 ml
wody1 łyżka miękkiego
masła10 g
drożdży suszonych lub 20 g
drożd ży świeżych1 łyżka
miodu1 łyżeczka
soliopcjonalnie: 1 łyżeczka
kminku, 1 łyżeczka mielonego lub dobrze utłuczonego
anyżuPonadto:1
jajko roztrzepane z 1 łyżką
mleka do posmarowaniaziarna do oprószenia:
sezam,
słonecznik,
dynia,
płatki soli,
mak,
kminek itp.przygotowanie
Drożdże suche wymieszać z
mąkami (ze świeżymi wcześniej zrobić rozczyn*). Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto. Ciasto uformować w kulę, przenieść do naczynia, przykryć lnianym ręczniczkiem i pozostawić w cieple do podwojenia objętości na około 1,5 godziny.Wyrośnięte ciasto jeszcze raz chwilę wyrobić, podzielić na równe części i uformować bułeczki. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć lnianym ręczniczkiem na około 30 - 40 minut, odstawić do podwojenia objętości.Przed samym pieczeniem posmarować
jajkiem roztrzepanym z łyżką
mleka, posypać ziarnami.Piec w temperaturze 200ºC przez 12 - 15 minut. Wystudzić na kratce.W maszynie do
chleba:Wszystkie składniki umieścić w maszynie do pieczenia według kolejności: płynne, sypkie, na końcu
drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta (około 1,5 h). Po tym czasie ciasto wyjąć, uformować bułeczki i dalej postępować według powyższego przepisu. na 25 g
drożdży świeżych1 łyżka
cukru1/4 szklanki letniego
mleka3 łyżki
mąki pszennejDo niedużego garnuszka rozkruszyć
drożdże, zasypać
cukrem. Zalać letnim
mlekiem (nie gorącym! zbyt wysoka temperatura zabije
drożdże). Wymieszać do rozpuszczenia
drożdży.Dodać
mąkę, wymieszać, by nie było grudek.Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 20 - 30 minut.Smacznego!



