Wykonanie
Cześć!Czy wiecie, że tradycja wypiekania Krakowskich
Obwarzanków sięga kilka wieków wstecz?
Pierwsza zapisana wzmianka była wydana przez księcia Bolesława Wstydliwego.Skąd taka nazwa? Wzięła się od jednego z etapów procesu wykonywania
obwarzanków - od ważenia, czyli gotowania.Ciasto przed włożeniem do piekarnika należy obgotować w wodzie.
Obwarzanek Krakowski został wpisany do rejestru „Chronionych Oznaczeń Geograficznych” (ChOG) przez Komisje Europejską. Zostały też unormowane jego wymiary, waga czy kolor.W
Krakowie tradycyjne
obwarzanki znajdziemy posypane
makiem,
sezamem, wielicką
solą lub bez dodatków. Czasami też są posypywane
startym serem, czy też ostrą
mieszanką przypraw.Często też są
mylone z bajglami- żydowskim
pieczywem. Prawdopodobnie wymyślonym również w
Krakowie ale dużo później.Zapraszam Was do spróbowania moich domowych
obwarzanków.Tutaj znajdziecie przepis, jak można je wykorzystać :)Przepis pochodzi z "Elementarza gotowania" Izy Frycz.Składniki:500 g
mąki pszennej30 g świeżych
drożdży160 ml
mleka (ciepłe)80 ml
wody (ciepła)1 łyżeczka
cukru3 łyżki roztopionego
masła2 łyżeczki
solijajkomak,
sezam,
kminekWykonanie:Kilka godzin przed wykonaniem
ciasta drożdżowego warto zadbać, aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową.Pracę rozpoczynamy od zrobienia rozczynu -
drożdże kruszymy, dodajemy
cukier, łyżkę
mąki i zalewamy
mlekiem zmieszanym z
wodą. Przykrywam ściereczką i czekamy aż
drożdże zaczną pracować.Do miski przesiewamy
mąkę, dodajemy
sól, wyrośnięty rozczyn i
masło. Dokładnie wyrabiamy ciasto.Zostawiamy je w ciepłym miejscu, aby podwoiło objętość (pod przykryciem). Następnie znów je dokładnie wyrabiamy i zostawiamy do ponownego wyrośnięcia.Po tym czasie z ciasta formujemy długi, lekko grubawy wałek i dzielimy go na taką ilość, ile chcemy
mieć obwarzanków (np. ok. 15).Są dwa sposoby formowania
obwarzanków - możemy po prostu skleić końce jednego kawałka ciasta, pamiętając o tym, żeby zwilżyć ciasto
wodą.Drugim sposobem jest formowanie kuli, robienie w środku dziurki, wkładanie do niej palca i kręcenie jak hula hop - aż
obwarzanek będzie taki jak chcemy.
Obwarzanki pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia.Piekarnik nagrzewamy do 200 st.
Teraz najważniejsza część - garnek zalewamy
wodą do połowy i gotujemy aż
woda zawrze.Na gotujący się wrzątek wrzucamy nasze
obwarzanki, powinny się "obwarzać" 30 sekund z każdej strony.Następnie wyławiamy je, odsączamy i układamy na blaszce, na której będziemy je piec.Lekko studzimy, smarujemy rozkłóconym
jajkiem i posypujemy
makiem,
sezamem lub
kminkiem.Pieczemy je ok 25 minut.Smacznego!