ßßß Cookit - przepis na Domowe obwarzanki

Domowe obwarzanki

nazwa

Wykonanie

Cześć!
Czy wiecie, że tradycja wypiekania Krakowskich Obwarzanków sięga kilka wieków wstecz?
Pierwsza zapisana wzmianka była wydana przez księcia Bolesława Wstydliwego.
Skąd taka nazwa? Wzięła się od jednego z etapów procesu wykonywania obwarzanków - od ważenia, czyli gotowania.
Ciasto przed włożeniem do piekarnika należy obgotować w wodzie.
Obwarzanek Krakowski został wpisany do rejestru „Chronionych Oznaczeń Geograficznych” (ChOG) przez Komisje Europejską. Zostały też unormowane jego wymiary, waga czy kolor.
W Krakowie tradycyjne obwarzanki znajdziemy posypane makiem, sezamem, wielicką solą lub bez dodatków. Czasami też są posypywane startym serem, czy też ostrą mieszanką przypraw.
Często też są mylone z bajglami- żydowskim pieczywem. Prawdopodobnie wymyślonym również w Krakowie ale dużo później.
Zapraszam Was do spróbowania moich domowych obwarzanków.
Tutaj znajdziecie przepis, jak można je wykorzystać :)
Przepis pochodzi z "Elementarza gotowania" Izy Frycz.
Składniki:
500 g mąki pszennej
30 g świeżych drożdży
160 ml mleka (ciepłe)
80 ml wody (ciepła)
1 łyżeczka cukru
3 łyżki roztopionego masła
2 łyżeczki soli
jajko
mak, sezam, kminek
Wykonanie:
Kilka godzin przed wykonaniem ciasta drożdżowego warto zadbać, aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową.
Pracę rozpoczynamy od zrobienia rozczynu - drożdże kruszymy, dodajemy cukier, łyżkę mąki i zalewamy mlekiem zmieszanym z wodą. Przykrywam ściereczką i czekamy aż drożdże zaczną pracować.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, wyrośnięty rozczyn i masło. Dokładnie wyrabiamy ciasto.
Zostawiamy je w ciepłym miejscu, aby podwoiło objętość (pod przykryciem). Następnie znów je dokładnie wyrabiamy i zostawiamy do ponownego wyrośnięcia.
Po tym czasie z ciasta formujemy długi, lekko grubawy wałek i dzielimy go na taką ilość, ile chcemy mieć obwarzanków (np. ok. 15).
Są dwa sposoby formowania obwarzanków - możemy po prostu skleić końce jednego kawałka ciasta, pamiętając o tym, żeby zwilżyć ciasto wodą.
Drugim sposobem jest formowanie kuli, robienie w środku dziurki, wkładanie do niej palca i kręcenie jak hula hop - aż obwarzanek będzie taki jak chcemy.
Obwarzanki pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzewamy do 200 st.
Teraz najważniejsza część - garnek zalewamy wodą do połowy i gotujemy aż woda zawrze.
Na gotujący się wrzątek wrzucamy nasze obwarzanki, powinny się "obwarzać" 30 sekund z każdej strony.
Następnie wyławiamy je, odsączamy i układamy na blaszce, na której będziemy je piec.
Lekko studzimy, smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy makiem, sezamem lub kminkiem.
Pieczemy je ok 25 minut.
Smacznego!
Źródło:http://www.poracoszjesc.pl/2013/02/domowe-obwarzanki.html