Wykonanie

No cóż... zapisuję się do
grona wielbicieli tych bułeczek. Wszystko co o nich przeczytałam to prawda. Pyszne, puchate, mięciutkie. Aż miło wyrabiać ciasto i patrzeć, jak rośnie! Najtrudniej jest jednak po upieczeniu - bo mało zjeść się po prostu nie da…Składniki na około 15 - 20
bułek:700 g
mąki pszennej chlebowej250 ml
jasnego piwa200 ml letniej
wody12 g
drożdży suchych lub 25 g świeżych
drożdży70 g
masła, roztopionego1,5 łyżeczki
soli1 łyżeczka
cukruNa wierzch:1
jajko roztrzepane z 1 łyżką
mleka - do posmarowania
mak,
sezam lub inne ziarna - do posypania
Mąkę pszenną wymieszać z suchymi
drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej
mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).Po wyrośnięciu ciasto krótko wyrobić i formować w dłoni niewielkie kulki, układać na blaszce (wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia), przykryć ręczniczkiem kuchennym i pozostawić na 30 - 40 minut w ciepłym miejscu do podwojenia objętości. Po wyrośnięciu a przed samym pieczeniem posmarować
jajkiem roztrzepanym z
mlekiem, obsypać ziarnami.Piec około 20 - 22 minuty w temperaturze 200ºC, do zezłocenia. Wyjąć i wystudzić na kratce.Metoda dla maszynistów:Wszystkie składniki umieścić w maszynie do pieczenia według kolejności: płynne, sypkie, na końcu suche
drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ' dough '. Po tym czasie ciasto wyjąć, uformować bułeczki i dalej postępować według powyższego przepisu.Uwaga: przepis jest bezjajeczny jeśli pominiemy
jajko użyte do glazury.Smacznego :-).


Przepis Apsika z MniamMniam.