ßßß Cookit - przepis na Bułki na piwie

Bułki na piwie

nazwa

Wykonanie

No cóż... zapisuję się do grona wielbicieli tych bułeczek. Wszystko co o nich przeczytałam to prawda. Pyszne, puchate, mięciutkie. Aż miło wyrabiać ciasto i patrzeć, jak rośnie! Najtrudniej jest jednak po upieczeniu - bo mało zjeść się po prostu nie da…
Składniki na około 15 - 20 bułek:
700 g mąki pszennej chlebowej
250 ml jasnego piwa
200 ml letniej wody
12 g drożdży suchych lub 25 g świeżych drożdży
70 g masła, roztopionego
1,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
Na wierzch:
1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka - do posmarowania
mak, sezam lub inne ziarna - do posypania
Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).
Po wyrośnięciu ciasto krótko wyrobić i formować w dłoni niewielkie kulki, układać na blaszce (wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia), przykryć ręczniczkiem kuchennym i pozostawić na 30 - 40 minut w ciepłym miejscu do podwojenia objętości. Po wyrośnięciu a przed samym pieczeniem posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem, obsypać ziarnami.
Piec około 20 - 22 minuty w temperaturze 200ºC, do zezłocenia. Wyjąć i wystudzić na kratce.
Metoda dla maszynistów:​
Wszystkie składniki umieścić w maszynie do pieczenia według kolejności: płynne, sypkie, na końcu suche drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ' dough '. Po tym czasie ciasto wyjąć, uformować bułeczki i dalej postępować według powyższego przepisu.
Uwaga: przepis jest bezjajeczny jeśli pominiemy jajko użyte do glazury.
Smacznego :-).
Przepis Apsika z MniamMniam.
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/bulki-na-piwie