ßßß
Składniki:(Z podanego przepisu wychodzi ok. 8 bułek)300 g. mąki pszennej zwykłej300 g. mąki pszennej graham – typ 1850250 ml. ciepłej wody4 łyżki ciepłego mleka25 g. świeżych drożdży lub 7 g. drożdży instant1 łyżka cukru1 jajko35 g. miękkiego masła (ok. 3 i 1/2 łyżki)1 i 1/2 łyżeczki soliDodatkowo:ziarna maku do posypania (może też być sezam)odrobina jajka do posmarowania
Etapy przygotowania:1. Mleko mieszamy razem z wodą, następnie dodajemy cukier i drożdże. Całość odstawiamy na kilka minut.2. Łączymy ze sobą obie mąki i sól. W następnej kolejności dodajemy masło i rozdrabniamy palcami, aż wszystko dobrze się ze sobą połączy. Na koniec wlewamy mieszankę z drożdżami i wbijamy jajko (możemy z niego uprzednio trochę odebrać do posmarowania wierzchu bułek). Ciasto mieszamy łyżką do połączenia składników.3. Tak przygotowane ciasto wykładamy na obficie posypaną mąką stolnicę i wyrabiamy ciasto, do momentu, aż będzie ealstyczne. Odstawiamy je w ciepłe miejsce na 1-2 h.4. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 równych części. Z każdego kawałka formułujemy zgrabną kulke i układamy je na blaszce do pieczenia, wysmarowanej uprzednio masłem lub olejem. Bułeczki przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na kolejne 20 – 30 minut.5. Piekarnik rozgrzewamy do 190 °C. Bułeczki smarujemy jajkiem i posypujemy makiem. Pieczemy ok. 15 minut, aż będą rumiane.


Smacznego !!