ßßß
Puszyste i delikatne rogaliki śniadaniowe. Z ciastem łatwo się pracuje. Musiałam dodać tylko trochę mąki, bo za bardzo się kleiło. Rogale wyszły ogromne i bardzo mięciutkie. Zjedliśmy je na słodko, z masłem orzechowym i dżemem.Składnikimasło, 2 łyżkimąka pszenna, 2,5 szklankidrożdże instant, 1 łyżeczkacukier, 2 łyżeczkisól, 1,5 łyżeczkiletnia woda, 1 szklankaDodatkowo:jajko + 1 łyżka mleka do smarowaniasezam lub mak do posypaniaSposób przygotowaniaMasło roztopić. Wymieszać mąkę, drożdże cukier i sól. Dodać wodę i roztopione masło. Zagniatać do uzyskania gładkiej masy. Ciasto wyrabiać przez 10 minut. Zasypać mąką i przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość.Wyrośnięte ciasto jeszcze raz delikatnie zagnieść. Uformować kulę i rozwałkować w koło o grubości 2 cm. Podzielić na 6 trójkątów. Każdy lekko rozbić palcami i zwinąć zaczynając od dłuższego boku, końce wsunąć do środka. Układać na blaszce wyłożonej papierem. Przykryć ściereczką i poczekać ok. 30 minut, aby urosły. Posmarować jakiem roztrzepanym z mlekiem i posypać sezamem lub makiem. Piec w temperaturze 190 stopni przez 20-25 minut.
discount generic viagra