Wykonanie
Dwa
razy w tygodniu piekę
chleby na zakwasie. Zazwyczaj pszenno - żytnie, czasami z dodatkami, czasami bez, czasami tylko żytnie. Córcia je uwielbia chyba wszystkie bez wyjątku. Mąż też, chociaż jest już bardziej wybredny. Za to syn marzy o białych, zwykłych bułkach. Skoro marzy, to są. Przepis z Pracowni Wypieków .
Składniki:210 ml
wody3 g
drożdży instant1 łyżeczka
soli1 łyżeczka
cukru10 g miękkiego
masła350 g
mąki pszennejdo posmarowania:
mlekodo posypania:
sezam,
mak,
sólWykonanie:Wszystkie składniki wymieszać w robocie przez kilka minut. Ciasto jest dość wilgotne, ale po wyrastaniu nabierze odpowiedniej konsystencji. Przełożyć wyrobione ciasto do naoliwionej miski, przykryć i odstawić na godzinę, dwie do wyrastania. Wyrośnięte ciasto odgazować (uderzyć pięścią) i podzielić na 9 równych części (ok. 65 g). Z każdej części uformować
bułkę i odłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia do wyrastania na pół godziny.
Wyrośnięte
bułki posmarować
mlekiem i posypać
makiem,
sezamem czy
solą morską. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Piec 5 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec jeszcze przez 8 - 10 minut. Na ostatnie 2 minuty można przełączyć piekarnik na opcję termoobieg, alby bułeczki zbrązowiały. Bułeczki studzimy na kratce.