ßßß Cookit - przepis na Zwykłe bułeczki pszenne

Zwykłe bułeczki pszenne

nazwa

Wykonanie

Dwa razy w tygodniu piekę chleby na zakwasie. Zazwyczaj pszenno - żytnie, czasami z dodatkami, czasami bez, czasami tylko żytnie. Córcia je uwielbia chyba wszystkie bez wyjątku. Mąż też, chociaż jest już bardziej wybredny. Za to syn marzy o białych, zwykłych bułkach. Skoro marzy, to są. Przepis z Pracowni Wypieków .
Składniki:
210 ml wody
3 g drożdży instant
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
10 g miękkiego masła
350 g mąki pszennej
do posmarowania: mleko
do posypania: sezam, mak, sól
Wykonanie:
Wszystkie składniki wymieszać w robocie przez kilka minut. Ciasto jest dość wilgotne, ale po wyrastaniu nabierze odpowiedniej konsystencji. Przełożyć wyrobione ciasto do naoliwionej miski, przykryć i odstawić na godzinę, dwie do wyrastania. Wyrośnięte ciasto odgazować (uderzyć pięścią) i podzielić na 9 równych części (ok. 65 g). Z każdej części uformować bułkę i odłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia do wyrastania na pół godziny.
Wyrośnięte bułki posmarować mlekiem i posypać makiem, sezamem czy solą morską. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Piec 5 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec jeszcze przez 8 - 10 minut. Na ostatnie 2 minuty można przełączyć piekarnik na opcję termoobieg, alby bułeczki zbrązowiały. Bułeczki studzimy na kratce.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2013/05/Zwykle-buleczki-pszenne.html