Wykonanie
Przepis "kradziony" za pozwoleniem Matki_wariatki zauroczył mnie ten wypiek. Postanowiłam go wykorzystać i przetestować na moim niejadku.
Bułki spisały się na medal, dziecko moje wcinało nabierając
bułką masło, nawet noża nie chciała, komentując: " mamo, ja te
bułki mogłabym jeść na śniadanie, obiad i kolacje"Przepis trochę zmodyfikowałam w/g swoich potrzeb - mianowicie ciacho wyrabiane było w maszynce do wypieku
chleba.
Składniki:300g
mąki pszennej125ml
mleka4g
drożdży instant (10g świeżych w oryginalnym przepisie)2 łyżki
cukru1płaska łyżeczka
soli30g rozpuszczonego
masła1
jajkomak(
sezam w przepisie z którego korzystałam)
Wykonanie:Ciasto jak wcześniej wspomniałam wyrabiałam w maszynce do pieczenia
chleba.Do maszynki wlewamy na początku produkty mokre, czyli
mleko i
jajo, następnie
sól,
cukier,
mąkę i
drożdże.Nastawiamy maszynę na tryb ugniatania i po 1,30h mamy wyrobione ciasto.Gdy jednak nie macie maszynki polecam użyć świeżych
drożdży jak w oryginalnym przepisie.Podgrzewamy
mleko dodajemy do niego
drożdże i
cukier - odstawiamy do wyrośnięcia.
Mąkę przesiewamy z
solą, dodajemy zaczyn
drożdżowy, wyrabiamy elastyczne ciasto.Odstawiamy do wyrośnięcia na co najmniej godzinę.Teraz czynności te same w obu przypadkach wyrabiania ciasta :Formujemy kule, tniemy na 8 części, zostawiamy na 10minut do podrośnięcia. Smarujemy
bułki mlekiem (w oryginale
masłem) obsypujemy makiem/sezamemWstawiamy do nagrzanego do 220*C piekarnika i pieczemy 12-15 minut (u mnie 12 w zupełności wystarczyło)*Dziękuję za przepis jest rewelacyjny, a
bułki smakują jak nasze
rogale maślane:)