ßßß Cookit - przepis na Bułki maślane - odrywane

Bułki maślane - odrywane

nazwa

Wykonanie

Przepis "kradziony" za pozwoleniem Matki_wariatki zauroczył mnie ten wypiek. Postanowiłam go wykorzystać i przetestować na moim niejadku. Bułki spisały się na medal, dziecko moje wcinało nabierając bułką masło, nawet noża nie chciała, komentując: " mamo, ja te bułki mogłabym jeść na śniadanie, obiad i kolacje"
Przepis trochę zmodyfikowałam w/g swoich potrzeb - mianowicie ciacho wyrabiane było w maszynce do wypieku chleba.
Składniki:
300g mąki pszennej
125ml mleka
4g drożdży instant (10g świeżych w oryginalnym przepisie)
2 łyżki cukru
1płaska łyżeczka soli
30g rozpuszczonego masła
1 jajko
mak(sezam w przepisie z którego korzystałam)
Wykonanie:
Ciasto jak wcześniej wspomniałam wyrabiałam w maszynce do pieczenia chleba.
Do maszynki wlewamy na początku produkty mokre, czyli mleko i jajo, następnie sól, cukier, mąkę i drożdże.
Nastawiamy maszynę na tryb ugniatania i po 1,30h mamy wyrobione ciasto.
Gdy jednak nie macie maszynki polecam użyć świeżych drożdży jak w oryginalnym przepisie.
Podgrzewamy mleko dodajemy do niego drożdże i cukier - odstawiamy do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy z solą, dodajemy zaczyn drożdżowy, wyrabiamy elastyczne ciasto.
Odstawiamy do wyrośnięcia na co najmniej godzinę.
Teraz czynności te same w obu przypadkach wyrabiania ciasta :
Formujemy kule, tniemy na 8 części, zostawiamy na 10minut do podrośnięcia. Smarujemy bułki mlekiem (w oryginale masłem) obsypujemy makiem/sezamem
Wstawiamy do nagrzanego do 220*C piekarnika i pieczemy 12-15 minut (u mnie 12 w zupełności wystarczyło)
*Dziękuję za przepis jest rewelacyjny, a bułki smakują jak nasze rogale maślane:)
Źródło:http://mojakulinarnaprzygoda-agiatis.blogspot.com/2012/08/buki-maslane-odrywane.html