ßßß
Składniki:300g mąki pszennej125ml mleka4g drożdży instant (10g świeżych w oryginalnym przepisie)2 łyżki cukru1płaska łyżeczka soli30g rozpuszczonego masła1 jajkomak(sezam w przepisie z którego korzystałam)
Wykonanie:Ciasto jak wcześniej wspomniałam wyrabiałam w maszynce do pieczenia chleba.Do maszynki wlewamy na początku produkty mokre, czyli mleko i jajo, następnie sól, cukier, mąkę i drożdże.Nastawiamy maszynę na tryb ugniatania i po 1,30h mamy wyrobione ciasto.Gdy jednak nie macie maszynki polecam użyć świeżych drożdży jak w oryginalnym przepisie.Podgrzewamy mleko dodajemy do niego drożdże i cukier - odstawiamy do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy z solą, dodajemy zaczyn drożdżowy, wyrabiamy elastyczne ciasto.Odstawiamy do wyrośnięcia na co najmniej godzinę.Teraz czynności te same w obu przypadkach wyrabiania ciasta :Formujemy kule, tniemy na 8 części, zostawiamy na 10minut do podrośnięcia. Smarujemy bułki mlekiem (w oryginale masłem) obsypujemy makiem/sezamemWstawiamy do nagrzanego do 220*C piekarnika i pieczemy 12-15 minut (u mnie 12 w zupełności wystarczyło)*Dziękuję za przepis jest rewelacyjny, a bułki smakują jak nasze rogale maślane:)