Wykonanie
Nie ma jak domowe
pieczywo, zwłaszcza na spokojne, weekendowe śniadanie :) U nas takie zdarzają się raczej rzadko, bo albo Piotrek pracuje, albo gdzieś pędzimy, ale w tym tygodniu spędzamy weekend razem, więc w planach oprócz spacerów, placu zabaw i generalnego korzystania z wyjątkowo ładnej pogody mamy też nieśpieszne celebrowanie wspólnych posiłków, a w tym oczywiście śniadań, które najlepiej smakują oczywiście w piżamach ;)Żeby nie przeciągać i jak najszybciej wrócić do korzystania z uroków wolnego weekendu, szybciutko proponuję Wam dziś domowe
rogale z
makiem (lub
sezamem, jeśli wolicie ;) – miękkie, puszyste, z lekko chrupiącą skórką i przecudnym maślanym smakiem, idealne na śniadanie, podwieczorek lub na kanapkę do pracy, czy szkoły. Pracy przy nich niewiele, a efekt zdecydowanie wart zachodu.Polecam :)
*przepis z „Chleb, domowa piekarnia” P. KucharskiegoSkładniki na 8 sporych
rogali:450g
mąki pszennej10g
drożdży instant1 łyżka drobnego
cukru3 łyżki
mleka w proszku1 łyżeczka
soli2 duże
jajka250ml letniego
mleka (pełnego)50g niesolonego
masła w temperaturze pokojowejDodatkowo:
mleko lub
woda do namaczania
rogaliokoło 1/2 szklanki
maku lub
sezamu do posypaniaWykonanie:W dużej misce wymieszaj 400g
mąki z
drożdżami,
cukrem,
mlekiem w proszku oraz
solą. Zrób wgłębienie na środku i wlej tam roztrzepane
jajka oraz letnie
mleko. Wymieszaj wszystko i ugniataj przez około 5 – 6 minut. Po tym czasie zacznij stopniowo dodawać do ciasta
masło, za każdym razem ugniatając, aż się wchłonie.Gdy wszystkie składniki dobrze się połączą, a ciasto będzie sztywne i sprężyste, przełóż je do natłuszczonej misy i przykryj szczelnie folią spożywczą. Odstaw na około 1 godzinę do wyrastania. Powinno podwoić objętość.Gotowe ciasto podziel na dwie części i z każdej uformuj kulę. Rozwałkuj je po kolei na okrągłe placki o grubości około 5mm, po czym przekrój każdy placek na 4 równe części i z każdej
zwiń rogalik, zaczynając od szerokiego końca.
Wierzch gotowych
rogali zanurz na chwilę w wodzie lub
mleku, a następnie w
maku. Tak przygotowane układaj je w sporych odstępach na blasze oprószonej
mąką ziemniaczaną.Gotowe
rogale przykryj czystą ściereczką i odstaw do ponownego wyrośnięcia na około 40 – 60 minut.Piecz w temperaturze 200°C przez około 20 minut, aż wyrosną i ładnie się zarumienią. Wystudź na kratce.Smacznego :)