Wykonanie
Czasem robimy sobie jakiegoś domowego „fast fooda”, który w koperkowej kuchni bardziej podpada pod „slow fooda”, bo wszystko staram się zrobić sama. Na blogu White
Plate znalazłam świetny przepis Marthy Stewart na genialne bułeczki do hamburgerów. Są dokładnie taki jak mają być- zupełnie inne niż
kajzerki, mają odpowiednią strukturę, po prostu idealnie komponują się w hamburgerze z innymi dodatkami. Robię również nieco zdrowsze, pełnoziarniste
bułki do hamburgerów, ale te Bułeczki hamburgerowe, które dziś tu prezentuję, smakują podobnie do tych klasycznych buł sprzedawanych w Fast foodach.
Składniki na 4
bułki:1/3 szklanki ciepłej
wody2 łyżki
mleka w proszku1 łyżka roztopionego
masła1 łyżka
cukru½ łyżeczki
soli2/3 łyżeczki suchych
drożdży instant1
jajko1 i ¼ szklanki
mąki pszennej4 łyżki ziaren
sezamu- do posypaniaWykonanie:Do miski wsypujemy
mleko,
drożdże i
cukier, mieszamy, dolewamy ciepłą
wodę i ostudzone
masło. Całość mieszamy łyżką i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie dodajemy przesianą
mąkę (na razie 1 szklankę) wymieszaną z
solą.
Jajko wbijamy do małej miseczki, roztrzepujemy za pomocą widelca i połowę wlewamy do miski ze wszystkimi składnikami (reszta będzie potrzebna do posmarowania uformowanych bułeczek).Wyrabiamy
ciasto drożdżowe stopniowo dosypując resztę
mąki. Ciasto powinno wyjść gładkie i elastyczne. Jak już nie będzie lepić się do rąk, to formujemy z ciasta kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę.Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 części, z każdej formujemy kulkę, którą dość mocno rozpłaszczamy dłonią. Uformowane bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 45 minut.Wyrośnięte bułeczki smarujemy pozostawionym wcześniej
jajkiem i posypujemy ziarnami
sezamu.Blachę z
bułkami wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez ok. 13-15 minut- do momentu aż bułeczki ładnie się zarumienią.