Wykonanie
Nie mogłam się oprzeć propozycjom Amber podanych w 95 Weekendowej Piekarni . Zauroczyły mnie zwłaszcza bułeczki, które przypominają mi trzylistną koniczynkę. Co prawda moje bułeczki złączyły się podczas wyrastania ale w smaku są bardzo dobre. Mięciutkie, pulchne, lekko słodkie. Bardzo zachęcam do ich pieczenia bo nie będziecie żałować.
Składniki:500g
mąki pszennej230g
wody1 duże
jajko40g miękkiego
masła2 łyżki
cukru3 łyżki
mleka w proszku2 łyżeczki
soli1 łyżeczka
drożdży instantWszystkie składniki umieścić w misce miksera z hakiem i mieszać,aż wszystko się połączy - ok. 3 minuty.Zwiększyć prędkość miksera i mieszać do większego rozwinięcia glutenu - ok.7 minut. Ciasto umieścić w lekko naoliwionej misce,przykryć i zostawić do fermentacji na 1 godzinę. Podzielić ciasto na kawałki o wadze 40g, a następnie każdy kawałek na trzy części. Z każdego kawałka uformować kulkę.Formę do muffinów na 12 sztuk lekko posmarować
masłem.W każdy otwór włożyć po trzy kulki.Odstawić przykryte na ok. 1 i 1/2 godziny do podrośnięcia. Wyrośnięte kulki ciasta posmarować roztopionym
masłem i piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C przez 15 minut.Formę z
ciastem odwrócić i wyjąć gotowe bułeczki.Smacznego:)