ßßß
Składniki na zaczyn:100 g mąki pszennej65 g wody1/8 łyżeczki drożdży instantWymieszać, przykryć i odstawić na 12-16 godzin w temp. pokojowej.Następnego dnia dodajemy:320 g mąki pszennej150 g wody1 łyżeczka drożdży suszonych instant1 jajko1,5 łyżeczki soli1,5 łyżki cukru60 g masła20 g mleka w proszku1 średniej wielkości cebula – drobno pokrojona i zeszklona na maśle1 łyżka makuSkładniki wyrabiamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto powinno podwoić objętość.Następnie dzielimy je na 9 części i formujemy bułki. Układamy je w dużych odstępach na blasze, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrastania na około godzinę – do dwóch. Powinny w tym czasie znacznie urosnąć.Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Bułeczki pieczemy 15-20 minut. Studzimy na kratce.