Wykonanie
sobota, 1 Maj 2010, autor: blue_megi, Brak Komentarzy »Delikatne i puszyste bułeczki.
Cebula nadaje im charakteru. Przepis pochodzi z pracowni wypieków .
Składniki na zaczyn:100 g
mąki pszennej65 g
wody1/8 łyżeczki
drożdży instantWymieszać, przykryć i odstawić na 12-16 godzin w temp. pokojowej.Następnego dnia dodajemy:320 g
mąki pszennej150 g
wody1 łyżeczka
drożdży suszonych instant1
jajko1,5 łyżeczki
soli1,5 łyżki
cukru60 g
masła20 g
mleka w proszku1 średniej wielkości
cebula – drobno pokrojona i zeszklona na
maśle1 łyżka
makuSkładniki wyrabiamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto powinno podwoić objętość.Następnie dzielimy je na 9 części i formujemy
bułki. Układamy je w dużych odstępach na blasze, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrastania na około godzinę – do dwóch. Powinny w tym czasie znacznie urosnąć.Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Bułeczki pieczemy 15-20 minut. Studzimy na kratce.