ßßß Cookit - przepis na Bułeczki z cebulą i makiem

Bułeczki z cebulą i makiem

nazwa

Wykonanie

sobota, 1 Maj 2010, autor: blue_megi, Brak Komentarzy »
Delikatne i puszyste bułeczki. Cebula nadaje im charakteru. Przepis pochodzi z pracowni wypieków .
Składniki na zaczyn:
100 g mąki pszennej
65 g wody
1/8 łyżeczki drożdży instant
Wymieszać, przykryć i odstawić na 12-16 godzin w temp. pokojowej.
Następnego dnia dodajemy:
320 g mąki pszennej
150 g wody
1 łyżeczka drożdży suszonych instant
1 jajko
1,5 łyżeczki soli
1,5 łyżki cukru
60 g masła
20 g mleka w proszku
1 średniej wielkości cebula – drobno pokrojona i zeszklona na maśle
1 łyżka maku
Składniki wyrabiamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto powinno podwoić objętość.
Następnie dzielimy je na 9 części i formujemy bułki. Układamy je w dużych odstępach na blasze, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrastania na około godzinę – do dwóch. Powinny w tym czasie znacznie urosnąć.
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Bułeczki pieczemy 15-20 minut. Studzimy na kratce.
Źródło:http://www.rogalikblog.pl/przepisy/pieczywo/buleczki-z-cebula-i-makiem