Wykonanie
Uff, jeszcze zdarzylam z Weekendowa Piekarnia! Buleczki serduszka, poniewaz foremke maffinkowa mam w serduszka ;)
Moze tego nie widac, ale buleczki maja teraz ksztalt serduszek. Smakuja pysznie.
Bede je podawala z soljanka. Przepis na soljanke- niedlugo.A oto orginalny przepis z bloga Kuchennymi Drzwiami http://kuchennymidrzwiami.blogspot.com/ . Dziekuje autorce Amber za pomoc w rosszyfrowaniu przepisu i zasad Weekendowej Piekarni.500g
mąki pszennej230g
wody1 duże
jajko40g miękkiego
masła2 łyżki
cukru3 łyżki
mleka w proszku2 łyżeczki
soli1 łyżeczka
drożdży instantWszystkie składniki umieścić w misce miksera z hakiem i mieszać,aż wszystko się połączy - ok. 3 minuty.Zwiększyć prędkość miksera i mieszać do większego rozwinięcia glutenu - ok.7 minut.Ciasto umieścić w lekko naoliwionej misce,przykryć i zostawić do fermentacji na 1 godzinę.Podzielić ciasto na kawałki o wadze 40g, a następnie każdy kawałek na trzy części.Z każdego kawałka uformować kulkę.Formę do muffinów na 12 sztuk lekko posmarować
masłem.W każdy otwór włożyć po trzy kulki.Odstawić przykryte na ok. 1 i 1/2 godziny do podrośnięcia.Wyrośnięte kulki ciasta posmarować roztopionym
masłem i piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C przez 15 minut.Formę z
ciastem odwrócić i wyjąć gotowe bułeczki.Uzylam
maki pszennej typu 550. Buleczki robilam z
polowy skladnikow- otrzymalam 6 bulek. Ilosc
wody zmniejszylam do 100g, poniewaz wzielam cale
jajko. Zamiast
mleka w proszku uzylam
smietanki do kawy!
Mleka w proszku poza mieszankami dla niemowlat nie moglam nigdzie znalezc! Buleczki wyrabialam recznie przez 10 minut. I zapomnialam posmarowac je
maslem, ale to nic. Bardzo polecam!