ßßß Cookit - przepis na Cloverlaf Rolls

Cloverlaf Rolls

nazwa

Wykonanie

Uff, jeszcze zdarzylam z Weekendowa Piekarnia! Buleczki serduszka, poniewaz foremke maffinkowa mam w serduszka ;) Moze tego nie widac, ale buleczki maja teraz ksztalt serduszek. Smakuja pysznie. Bede je podawala z soljanka. Przepis na soljanke- niedlugo.
A oto orginalny przepis z bloga Kuchennymi Drzwiami http://kuchennymidrzwiami.blogspot.com/ . Dziekuje autorce Amber za pomoc w rosszyfrowaniu przepisu i zasad Weekendowej Piekarni.
500g mąki pszennej
230g wody
1 duże jajko
40g miękkiego masła
2 łyżki cukru
3 łyżki mleka w proszku
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka drożdży instant
Wszystkie składniki umieścić w misce miksera z hakiem i mieszać,aż wszystko się połączy - ok. 3 minuty.
Zwiększyć prędkość miksera i mieszać do większego rozwinięcia glutenu - ok.7 minut.
Ciasto umieścić w lekko naoliwionej misce,przykryć i zostawić do fermentacji na 1 godzinę.
Podzielić ciasto na kawałki o wadze 40g, a następnie każdy kawałek na trzy części.
Z każdego kawałka uformować kulkę.
Formę do muffinów na 12 sztuk lekko posmarować masłem.W każdy otwór włożyć po trzy kulki.
Odstawić przykryte na ok. 1 i 1/2 godziny do podrośnięcia.
Wyrośnięte kulki ciasta posmarować roztopionym masłem i piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C przez 15 minut.
Formę z ciastem odwrócić i wyjąć gotowe bułeczki.
Uzylam maki pszennej typu 550. Buleczki robilam z polowy skladnikow- otrzymalam 6 bulek. Ilosc wody zmniejszylam do 100g, poniewaz wzielam cale jajko. Zamiast mleka w proszku uzylam smietanki do kawy! Mleka w proszku poza mieszankami dla niemowlat nie moglam nigdzie znalezc! Buleczki wyrabialam recznie przez 10 minut. I zapomnialam posmarowac je maslem, ale to nic. Bardzo polecam!
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2010/11/Weekendowa-piekarnia-95-Cloverlaf-Rolls-czyli.html