Wykonanie

Delikatne, zdrowsze bułeczki, z dodatkiem
mąki orkiszowej razowej, posypane ziarnami. Z niewielką ilością
masła, bez
jajek, posłodzone
miodem. Jestem pewna, że Wam posmakują :-).Składniki na około 10
bułek:250 g
mąki orkiszowej razowej (lub jasnej)250 g
mąki pszennej chlebowej300 ml
wody1 łyżka
masła, roztopionego10 g
drożdży suszonych lub 20 g
drożdży świeżych1 łyżka
miodu1 łyżeczka
soliopcjonalnie: 1 łyżeczka
kminku, 1 łyżeczka mielonego lub dobrze utłuczonego
anyżuPonadto:1
jajko roztrzepane z 1 łyżką
mleka do posmarowaniaziarna do oprószenia:
sezam,
słonecznik,
dynia,
płatki soli,
mak,
kminek itp.Obie
mąki wymieszać z suchymi
drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej
mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).Wyrośnięte ciasto jeszcze raz chwilę wyrobić, podzielić na równe części i uformować bułeczki. Bułeczki układać na blaszce wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Przykryć ręczniczkiem kuchennym, odstawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia (lub dłużej - powinny podwoić objętość).Przed samym pieczeniem posmarować
jajkiem roztrzepanym z łyżką
mleka, posypać ziarnami.Piec w temperaturze 200ºC przez 12 - 15 minut. Wyjąć i wystudzić na kratce.Metoda dla maszynistów:Wszystkie składniki umieścić w maszynie do pieczenia według kolejności: płynne, sypkie, na końcu suche
drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ' dough ' (około 1,5 h). Po tym czasie ciasto wyjąć, uformować bułeczki i dalej postępować według powyższego przepisu.Smacznego :-).

Z przepisu Liski .