Wykonanie
Po raz drugi biorę udział w akcji Wyzwanie Blogerek i Blogerów. W lutym tematem wyzwania jest pizza. Ponieważ pizza tradycyjna na moim blogu już jest, więc tym razem postanowiłam zrobić tę na grubym cieście, mało u nas popularną a równie smaczną.Wikipedia podaje,że tradycyjna sycylijska pizza to często grube i prostokątne ciasto. Na wierzchu często znajduje się
cebula ,
anchois,
pomidory ,
zioła i
ser np Caciocavallo. Są też wersje bez
sera. Ten rodzaj pizzy jest podobno najbardziej charakterystyczny dla okolic Palermo.Przepis znalazłam na blogu White
Plate
składnikiciasto500 g
mąki pszennej15 g świeżych
drożdży (lub 7g instant)1 łyżeczka
cukru250 ml
mleka3 łyżki
oliwy z oliwek1 płaska łyżeczka
soli na wierzch200 ml passaty pomidorowej - przecieru (lub
pomidorów z puszki)garść
bazylii,
oregano (lub mix jednego i drugiego)2 średniej wielkości
cebule, obrane i pokrojone w piórka5 łyżek
oliwy z oliwek3 łyżki czarnych
oliwek, wypestkowanych i posiekanych3 fileciki anchovies, drobno pokrojone (opcjonalnie, ale warto)200 g
sera Caciocavallo (to włoski
ser z
mleka owczego. Jeśli nie możemy go dostać, można użyć
mozzarellę pokrojoną w plastry)1 łyżeczka
suszonego oreganoopcjonalnie: 1 płaska łyżka okruchów
chlebowychprzygotowanie
Pomidory zmiksować ze świeżymi
ziołami. Odstawić.
Oliwę rozgrzać w głębokiej patelni, dodać posiekaną
cebulę i dusić ją na malutkim ogniu 20 minut. Dodać
sos pomidorowy, odstawić do ostudzenia.Ciasto: z podanych składników zagnieść ciasto - powinno być gładkie i raczej miękkie. W razie potrzeby dodać kilka łyżek
wody. Uformować z niego kulę, przełożyć do miski wysmarowanej
oliwą i odstawić do wyrastania na ok. 40 minut.
Ciastem wylepić formę o wymiarach 25x35 cm lub uformować z niego dosyć grube placki.Ponakłuwać widelcem, ułożyć na wierzchu anchovies, następnie
ser pokrojony w plasterki,
pomidory,
oliwki. Wierzch posypać
suszonym oregano i okruszkami
chleba.Jeśli pieczemy placki: kamień rozgrzewamy w piekarniku do 250 st C (ok 40 min). Kładziemy na nim placki i pieczemy je ok. 8-10 minut.Jeśli pieczemy w formie: piekarnik rozgrzewamy do 200 st C. Wstawiamy formę i pieczemy ok. 20-30 minut. Smacznego!Uwagi: Ciasto na pizzę wyrabiałam w maszynie do
chleba, dlatego zamieniłam
drożdże świeże na instant. Ciasto wyszło dosyć zwarte i mało pulchne. Piekłam na mniejszej blaszce, tak dużej jak w przepisie nie byłabym w stanie wypełnić. Po upieczeniu ciasto też było trochę zbyt zbite, ale bardzo smaczne. Tak więc mimo moich zastrzeżeń szybko zostało zjedzone. W przepisie nie występowały również żadne
przyprawy do
pomidorów (poza
oregano). Ponieważ lubię wyraźne smaki, sos doprawiłam
solą pieprzem i
czosnkiem.




W wyzwaniu udział wzięli i dobrze się razem bawiliORGANIZATORKI :PAULINA www.mojapasjasmaku.blogspo t.comMARTA www.magicznezyciemarty.plZAPROSZONE BLOGERKI I BLOGERZY :
KASIA http:// bakeandtaste.blogspot.com/MONIKA www.papryczkaa.blogspot.co m
MAGDA www.only-my-simple-kitchen .blogspot.comGOSIA www.daylicooking.plIWONA www.izioni-smaki.blogspot. comEWA www.ewakuchennie.blogspot. comJUSTYNA www.tysiagotuje.plMARZENA www.zaciszekuchenne.blogsp ot.comBEATA www.staregary.blogspot.com
PATRYK I ADA www.cookpl.blogspot.com