ßßß Cookit - przepis na Sfincione czyli pizza z Sycylii - Lutowe Wyzwanie Blogerek i Blogerów

Sfincione czyli pizza z Sycylii - Lutowe Wyzwanie Blogerek i Blogerów

nazwa

Wykonanie

Po raz drugi biorę udział w akcji Wyzwanie Blogerek i Blogerów. W lutym tematem wyzwania jest pizza. Ponieważ pizza tradycyjna na moim blogu już jest, więc tym razem postanowiłam zrobić tę na grubym cieście, mało u nas popularną a równie smaczną.
Wikipedia podaje,że tradycyjna sycylijska pizza to często grube i prostokątne ciasto. Na wierzchu często znajduje się cebula , anchois, pomidory , zioła i ser np Caciocavallo. Są też wersje bez sera. Ten rodzaj pizzy jest podobno najbardziej charakterystyczny dla okolic Palermo.
Przepis znalazłam na blogu White Plate
składniki
ciasto
500 g mąki pszennej
15 g świeżych drożdży (lub 7g instant)
1 łyżeczka cukru
250 ml mleka
3 łyżki oliwy z oliwek
1 płaska łyżeczka soli na wierzch
200 ml passaty pomidorowej - przecieru (lub pomidorów z puszki)
garść bazylii, oregano (lub mix jednego i drugiego)
2 średniej wielkości cebule, obrane i pokrojone w piórka
5 łyżek oliwy z oliwek
3 łyżki czarnych oliwek, wypestkowanych i posiekanych
3 fileciki anchovies, drobno pokrojone (opcjonalnie, ale warto)
200 g sera Caciocavallo (to włoski ser z mleka owczego. Jeśli nie możemy go dostać, można użyć mozzarellę pokrojoną w plastry)
1 łyżeczka suszonego oregano
opcjonalnie: 1 płaska łyżka okruchów chlebowych
przygotowanie
Pomidory zmiksować ze świeżymi ziołami. Odstawić.
Oliwę rozgrzać w głębokiej patelni, dodać posiekaną cebulę i dusić ją na malutkim ogniu 20 minut. Dodać sos pomidorowy, odstawić do ostudzenia.
Ciasto: z podanych składników zagnieść ciasto - powinno być gładkie i raczej miękkie. W razie potrzeby dodać kilka łyżek wody. Uformować z niego kulę, przełożyć do miski wysmarowanej oliwą i odstawić do wyrastania na ok. 40 minut.
Ciastem wylepić formę o wymiarach 25x35 cm lub uformować z niego dosyć grube placki.
Ponakłuwać widelcem, ułożyć na wierzchu anchovies, następnie ser pokrojony w plasterki, pomidory, oliwki. Wierzch posypać suszonym oregano i okruszkami chleba.
Jeśli pieczemy placki: kamień rozgrzewamy w piekarniku do 250 st C (ok 40 min). Kładziemy na nim placki i pieczemy je ok. 8-10 minut.
Jeśli pieczemy w formie: piekarnik rozgrzewamy do 200 st C. Wstawiamy formę i pieczemy ok. 20-30 minut. Smacznego!
Uwagi: Ciasto na pizzę wyrabiałam w maszynie do chleba, dlatego zamieniłam drożdże świeże na instant. Ciasto wyszło dosyć zwarte i mało pulchne. Piekłam na mniejszej blaszce, tak dużej jak w przepisie nie byłabym w stanie wypełnić. Po upieczeniu ciasto też było trochę zbyt zbite, ale bardzo smaczne. Tak więc mimo moich zastrzeżeń szybko zostało zjedzone. W przepisie nie występowały również żadne przyprawy do pomidorów (poza oregano). Ponieważ lubię wyraźne smaki, sos doprawiłam solą pieprzem i czosnkiem.
W wyzwaniu udział wzięli i dobrze się razem bawili
ORGANIZATORKI :
PAULINA www.mojapasjasmaku.blogspo t.com
MARTA www.magicznezyciemarty.pl
ZAPROSZONE BLOGERKI I BLOGERZY :
KASIA http:// bakeandtaste.blogspot.com/
MONIKA www.papryczkaa.blogspot.co m
MAGDA www.only-my-simple-kitchen .blogspot.com
GOSIA www.daylicooking.pl
IWONA www.izioni-smaki.blogspot. com
EWA www.ewakuchennie.blogspot. com
JUSTYNA www.tysiagotuje.pl
MARZENA www.zaciszekuchenne.blogsp ot.com
BEATA www.staregary.blogspot.com
PATRYK I ADA www.cookpl.blogspot.com
Źródło:http://staregary.blogspot.com/2014/02/sfincione-czyli-pizza-z-sycylii-lutowe.html