ßßß
Tym razem propozycja pieczywa drożdżowego o mocno śródziemnomorskim charakterze. Chlebek z dodatkiem świeżych pomidorów, aromatyczny oliwkami i intensywnie pachnący ziołami.Podobną wariację na temat chleba pomidorowego już kiedyś piekłam, ale z zastosowaniem pomidorów z puszki [do znalezienia TU ].
Składniki na 1 płaski bochenek:2 świeże pomidory (ok.250g po obraniu)- pokrojone w drobną kostkę20g świeżych drożdży1 łyżeczka koncentratu pomidorowego360g mąki pszennej - u mnie luksusowa typ 550 polecana do wypieków drożdżowych30ml zalewy z suszonych pomidorów + 2 łyżki do smarowania chleba w trakcie wyrastania10szt. czarnych oliwek - pokrojonych w plasterki10szt. zielonych oliwek - pokrojonych w plasterki4 pomidory suszone z zalewy - pokrojone w drobną kostkę1 łyżeczka soli - płaska2 duże łyżki świeżej bazylii - drobno posiekana1 łyżeczka suszonego oregano1 łyżeczka suszonej przyprawy mix do sałatki greckiej - można pominąć lub zastąpić czymś innym; generalnie przypraw w tym chlebie nigdy nie za dużo - im więcej, tym lepiej!
Pomidory sparzyć wrząca wodą, obrać ze skórki, wydrążyć gniazda i pokroić w drobną kostkę.W dużej misce dobrze wymieszać pomidory z pokruszonymi drożdżami i połową mąki. Odstawić na 1 godz. w ciepłe miejsce aby zaczyn zaczął fermentować.Do zaczynu dodać sól, przyprawy suszone i świeże, oliwę i resztę mąki. Wyrabiać ciasto ok 10min, aż będzie elastyczne, gładkie i lśniące - musi łatwo odchodzić od ścianek miski - dla ułatwienia można posłużyć się mikserem z mieszadłami hakowymi - nie trzepakami!Na końcu dodać oliwki pokrojone w plasterki i pomidory suszone pokrojone w kostkę. Zagnieść aż składniki się połączą. Odstawić ciasto w omączonej misce w ciepłe miejsce na kolejną 1 godz. - wcześniej posmarować je oliwą.Wyrośnięte ciasto kilka razy jeszcze zagnieść aby je "odgazować", a następnie uformować okrągły bochenek. Ułożyć na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia - papier posypać mąką lub kaszą manną, żeby chleb się zbytnio nie "rozjeżdżał" w trakcie wyrastania.Chlebek naciąć poprzecznie ostrym nożem w kilku miejscach i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 1-1,5 godz. - aż podwoi swoją objętość. W trakcie wyrastania kilkakrotnie smarować oliwą.Piec w temp. 200C ok. 30 minut. Studzić na metalowej kratce.


