Wykonanie

Tym razem propozycja
pieczywa drożdżowego o mocno śródziemnomorskim charakterze. Chlebek z dodatkiem świeżych
pomidorów, aromatyczny
oliwkami i intensywnie pachnący
ziołami.Podobną wariację na temat
chleba pomidorowego już kiedyś piekłam, ale z zastosowaniem
pomidorów z puszki [do znalezienia TU ].

Składniki na 1 płaski bochenek:2 świeże
pomidory (ok.250g po obraniu)- pokrojone w drobną kostkę20g świeżych
drożdży1 łyżeczka
koncentratu pomidorowego360g
mąki pszennej - u mnie luksusowa typ 550 polecana do wypieków
drożdżowych30ml zalewy z
suszonych pomidorów + 2 łyżki do smarowania
chleba w trakcie wyrastania10szt. czarnych
oliwek - pokrojonych w plasterki10szt. zielonych
oliwek - pokrojonych w plasterki4
pomidory suszone z zalewy - pokrojone w drobną kostkę1 łyżeczka
soli - płaska2 duże łyżki świeżej
bazylii - drobno posiekana1 łyżeczka
suszonego oregano1 łyżeczka suszonej
przyprawy mix do sałatki greckiej - można pominąć lub zastąpić czymś innym; generalnie przypraw w tym
chlebie nigdy nie za dużo - im więcej, tym lepiej!
Pomidory sparzyć wrząca
wodą, obrać ze skórki, wydrążyć gniazda i pokroić w drobną kostkę.W dużej misce dobrze wymieszać
pomidory z pokruszonymi
drożdżami i połową
mąki. Odstawić na 1 godz. w ciepłe miejsce aby zaczyn zaczął fermentować.Do zaczynu dodać
sól,
przyprawy suszone i świeże,
oliwę i resztę
mąki. Wyrabiać ciasto ok 10min, aż będzie elastyczne, gładkie i lśniące - musi łatwo odchodzić od ścianek miski - dla ułatwienia można posłużyć się mikserem z mieszadłami hakowymi - nie trzepakami!Na końcu dodać
oliwki pokrojone w plasterki i
pomidory suszone pokrojone w kostkę. Zagnieść aż składniki się połączą. Odstawić ciasto w omączonej misce w ciepłe miejsce na kolejną 1 godz. - wcześniej posmarować je
oliwą.Wyrośnięte ciasto kilka
razy jeszcze zagnieść aby je "odgazować", a następnie uformować okrągły bochenek. Ułożyć na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia - papier posypać
mąką lub
kaszą manną, żeby
chleb się zbytnio nie "rozjeżdżał" w trakcie wyrastania.Chlebek naciąć poprzecznie
ostrym nożem w kilku miejscach i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 1-1,5 godz. - aż podwoi swoją objętość. W trakcie wyrastania kilkakrotnie smarować
oliwą.Piec w temp. 200C ok. 30 minut. Studzić na metalowej kratce.



