ßßß
Składniki :(2 bochenki)300 ml krojonych pomidorów z puszki,20 g drożdży,600-700 ml mąki pszennej,pół pęczka bazylii, posiekanej,50 ml oliwy z oliwek,10 g soli morskiej,ok. 100 ml czarnych oliwek według uznania, pokrojonych,3-4 suszone pomidory z zalewy, pokrojone,oliwa z oliwek do posmarowania.Wykonanie :Wymieszać pomidory z puszki z drożdżami i połową mąki, odstawić na godzinę, by zaczęły fermentować. Wymieszać ze sobą wszystkie składniki oprócz oliwek i suszonych pomidorów. Wyrabiać ciasto długo i dokładnie, dodać do ciasta oliwki i suszone pomidory. Posmarować odrobiną oliwy i odstawić na 30 minut, by odpoczęło. Z cista uformować 2 okrągłe bochenki, położyć na natłuszczonej blasze i pozostawić do wyrośnięcia, do podwojenia objętości. Podczas wyrastania kilkakrotnie smarować chleb oliwą.Chleb naciąć na krzyż, włożyć do piekarnika i piec przez 20 minut. Po upieczeniu studzić na metalowej kratce.

