Wykonanie
Przepis znaleziony gdzieś, kiedyś, ale z moimi osobistymi modyfikacjami. Wbrew pozorom, nie zajmuje dużo czasu, a ciasto jest łatwe w obróbce. Nie wymaga długiego wyrabiania, a wyrośnięte traktujemy po prostu wałkiem, nakładamy ulubiony farsz i cieszymy się sycącą domową tartą.

Składniki na tartę o średnicy 23-25 cmCzas przygotowania :zaczyn: 5-10 minutprzygotowanie ciasta: 5-10 minutwyrastanie: 25-40 minutpieczenie: 30 minutSkładnikiZaczyn: 150 ml letniego
mleka, 1 łyżeczka
cukru, 1 łyżeczka
mąki, 15 g świeżych
drożdży1,5 szklanki
mąki pszennej1 łyżeczka
soli25 g roztopionego i przestudzonego
masła1 łyżeczka
oregano (lub innych ulubionych
ziół)
oliwa do wysmarowania naczynia na tartęPrzygotowanieSkładniki zaczynu mieszam drewnianą łyżką i odstawiam na około 5 minut pod przykryciem.Gdy zaczyn lekko podrośnie, do dużej miski przesiewam
mąkę, dodaję
sól,
oregano i mieszam, aby składniki równomiernie się rozłożyły. Dodaję zaczyn oraz
masło. Całość mieszam drewnianą łyżką, a gdy składniki z grubsza się połączą, wyrabiam ciasto w dłoniach około 5 minut. Formuję zgrabną kulę,Układam ją na dnie miski i pozostawiam pod przykryciem do wyrośnięcia.Formę na tartę smaruję
oliwą.Wyrośniętą kulę ciasta oprószam lekko
mąką i rozwałkowuję na kształt koła.Przekładam delikatnie na formę, dociskam boki i za pomocą wałka pozbywam się nadmiarowego ciasta, aby uzyskać piękny rant.

Nakładam ulubiony farsz i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut. Czas pieczenia zależy też od farszu jaki nałożymy.
Tarta ma nam się upiec na złocisty kolor.NotatkiAby brzeg tarty był bardziej złocisty, można posmarować go
jajkiem zmąconym z odrobiną
mleka.Ciasto pozostałe z odkrojonego rantu jest świetnym materiałem na ekologiczną ciastolinę i wprowadzanie malucha w tajniki gotowania.Idealnie nadaje się do odgrzania na patelni na szybkie śniadanie lub kolację.Jeśli nie wiecie, czym wypełnić ten pyszny placek, tutaj znajdziecie pomysły na farsze z wykorzystaniem tego
spodu .