Wykonanie

Dieta niemowlaka wydaje się być prosta. Ma jeść wszystko co zdrowe. Tylko, że w Polsce, wszystko co zdrowe jest bardzo drogie albo niedostępne. Mały człowiek uczy nas cierpliwości, jego zachowania uczą nas cierpliwości, jego dieta uczy nas cierpliwości. Na niektóre produkty, dostępne tylko w internecie, czasami czekamy bardzo długo. Oczekujemy i dalej poszukujemy. I znajdujemy. Dziwnie brzmiące nazwy, które wychwalają wszyscy topowi blogerzy, połączenia tak niewiarygodne, że nawet w bardzo dobrze rozwiniętej kuchni nie wystarcza wyobraźni. Quinoa, chia czy babka płesznik to malutkie ziarenka o mega zdrowotnej mocy! Przyszła na nie chwilowa
moda czy trend na stałe wejdzie w nasze życie? Trzeba ich spróbować, żeby to ocenić. Komosa na pewno powinna zagościć na dłużej. Jej właściwości wyczerpująco opisuje Bea i jest dostępna wszędzie. Dla mnie, jednak, największym odkryciem, wśród nowej, żywieniowej fali są suche
drożdże. Pierwszy raz usłyszałam o nich w programie Top Chef, kiedy jeden z magików chciał z nich zrobić...
lody! Wtedy kulinarna abstrakcja, dzisiaj numer jeden w mojej kuchni, szczególnie tej niemowlęcej. Ich zawartość to bogactwo witamin i minerałów, ale smak to już insza inszość. Bardzo zbliżony do startego
parmezanu. Słonawy, może trochę
orzechowy, intensywny. W burgerach sprawdził się doskonale. Wcześniej jako panierka, dzisiaj jako podstawowy składnik masy
rybnej. W połączeniu ze świeżym hummusem, stanowi niebanalna parę. Burgery można przygotować wcześniej, ale hummus, chwilę przed podaniem. Zmiksowany
ananas, po pewnym czasie, wytrąca gorycz, która zaszkodzi całemu daniu.Składniki na 10 sztuk:350 g
pstrąga, filet1 łyżka
płatków drożdżowych1 mały,
młody seler1 kromka
chleba orkiszowego1 malutkie
jajko, zerówka1 gałązka
rozmarynu1 ząbek
czosnku2 łyżki
oliwy z
anchois4 filety
anchoisświeżo mielony
pieprzhummus:400 g
bobu1/4 świeżego
ananasasok z limonkispora garść
mięty2 łyżki
olio peperoncino lub zwykłej
oliwyświeżo mielony
pieprzFilety opłukać, osuszyć i posiekać.
Seler obrać, pokroić na 3 plastry, zalać zimną
wodą i gotować 5 minut. Ostudzić i zetrzeć na drobnej tarce.
Chleb,
czosnek,
anchois, listki
rozmarynu i
oliwę zmiksować w blenderze. Dodać do
ryby razem z
jajkiem,
selerem,
pieprzem i wyrobić masę. Uformować 10 burgerów, przykryć folią spożywczą i odstawić na minimum godzinę do lodówki.
Bób zalać zimną
wodą i gotować 4 minuty. Przełożyć do lodowatej
wody, odsączyć i obrać z łupinek. Przełożyć do kielicha blendera. Dodać pokrojonego
ananasa,
miętę, ostrą
oliwę i zmiksować na gładka masę. Doprawić
sokiem z limonki i świeżym
pieprzem, chyba, że wystarczy ostrość z
oliwy. Schłodzić.Burgery ułożyć na papierze do pieczenia i piec pod górną grzałką grilla, po 4 minuty, z każdej strony.Na talerzu rozsmarować hummus, na środku ułożyć burgery. Posypać
zielonym groszkiem. Można też podać z pieczonym
kalafiorem i młodymi
ziemniakami.



