ßßß Cookit - przepis na Czerwona zupa. Stałe pokarmy metodą BLW.

Czerwona zupa. Stałe pokarmy metodą BLW.

nazwa

Wykonanie

W wersji bez soli, jest pierwszą zupą, którą Kacper, mój jedenastomiesięczny niemowlak zjadł, prawie samodzielnie. Obserwowanie go przy jedzeniu zawsze jest wielką radością, ale tym razem był też podziw, zachwyt i niedowierzanie. Radzi sobie, właściwie z każdą porcją, którą serwuje mu na jego przepastnym foteliku. Czasem jedną rączką, czasem dwiema, a czasem samą buzią, buszuje po misce czy talerzu. Łyżeczka też mu służy do jedzenia, ale też do zagarniania, zgarniania czy zrzucania :)
Wszystko dzięki metodzie BLW, którą zdecydowałam się wykorzystać przy wprowadzaniu stałych pokarmów. Rewolucyjne podejście do karmienia niemowląt bardzo ułatwia życie i mamie i dziecku. Główna filozofia tej metody zakłada, żeby dziecko jadło to co my, czyli poznawało wszystkie smaki już od szóstego miesiąca. Oczywiście są wyjątki, jak w każdej regule, ale odejście od papek, słoiczków, produktów wysoko przetworzonych czy modyfikowanego mleka to kolejne prawdy w tym temacie. Szokujące dla niektórych, jak i dla mnie na początku, kiedy poszukiwałam informacji. Dzisiaj, kiedy mamy za sobą ponad pięć miesięcy nauki, potwierdzam olbrzymią skuteczność formy i oczywiście co za nią idzie, treści. Nie boję się o zakrztuszenie i brak apetytu. To, co zazwyczaj jest zmorą, w pierwszym roku życia, stało się normą.
Składniki na 6 porcji:
1,5 l wrzącej wody
2 łyżki oliwy z oliwek
2 marchewki, w krótkie paski
ćwiartka selera, w krótkie paski
1 cebula, w grubszą kostkę
2 ząbki czosnku, w plastry
spory kawałek imbiru, w kosteczkę
3 łyżki czerwonej soczewicy
1 puszka czerwonej fasoli
4 duże, dojrzałe pomidory, bez skóry, zmiksowane
2 łyżki posiekanej natki lub kolendry
pół łyżeczki: kuminu, cynamonu, kardamonu, gałki muszkatołowej, skórki cytrynowej (w proszku), pieprzu
szczypta pieprzu cayenne
sól (jeśli dziecko je z nami, solimy na talerzu)
1 łyżka syropu klonowego lub łyżeczka cukru
Rozgrzać oliwę. W pierwszej kolejności smażymy, krótko, czosnek, imbir i cebulę. Po minucie dodajemy marchew, seler i smażymy kilka minut. Dodajemy soczewicę i dalej smażymy, aż zacznie zmieniać kolor. Dodajemy wrzącą wodę i gotujemy dziesięć minut. Dodajemy pomidory i gotujemy pięć minut. Na końcu dodajemy fasolę, przyprawy i natkę. Możemy podać z kleksem jogurtu naturalnego lub pokruszonym, wędzonym, białym serem.
Źródło:http://gotujekomus.blogspot.com/2015/05/czerwona-zupa-stae-pokarmy-metoda-blw.html