Wykonanie

W wersji bez
soli, jest pierwszą zupą, którą Kacper, mój jedenastomiesięczny niemowlak zjadł, prawie samodzielnie. Obserwowanie go przy jedzeniu zawsze jest wielką radością, ale tym razem był też podziw, zachwyt i niedowierzanie. Radzi sobie, właściwie z każdą porcją, którą serwuje mu na jego przepastnym foteliku. Czasem jedną rączką, czasem dwiema, a czasem samą buzią, buszuje po misce czy talerzu. Łyżeczka też mu służy do jedzenia, ale też do zagarniania, zgarniania czy zrzucania :)

Wszystko dzięki metodzie BLW, którą zdecydowałam się wykorzystać przy wprowadzaniu stałych pokarmów. Rewolucyjne podejście do karmienia niemowląt bardzo ułatwia życie i mamie i dziecku. Główna filozofia tej metody zakłada, żeby dziecko jadło to co my, czyli poznawało wszystkie smaki już od szóstego miesiąca. Oczywiście są wyjątki, jak w każdej regule, ale odejście od papek, słoiczków, produktów wysoko przetworzonych czy modyfikowanego
mleka to kolejne prawdy w tym temacie. Szokujące dla niektórych, jak i dla mnie na początku, kiedy poszukiwałam informacji. Dzisiaj, kiedy mamy za sobą ponad pięć miesięcy nauki, potwierdzam olbrzymią skuteczność formy i oczywiście co za nią idzie, treści. Nie boję się o zakrztuszenie i brak apetytu. To, co zazwyczaj jest zmorą, w pierwszym roku życia, stało się normą.

Składniki na 6 porcji:1,5 l wrzącej
wody2 łyżki
oliwy z oliwek2
marchewki, w krótkie paskićwiartka
selera, w krótkie paski1
cebula, w grubszą kostkę2 ząbki
czosnku, w plastryspory kawałek
imbiru, w kosteczkę3 łyżki
czerwonej soczewicy1 puszka
czerwonej fasoli4 duże, dojrzałe
pomidory, bez skóry, zmiksowane2 łyżki posiekanej
natki lub
kolendrypół łyżeczki: kuminu,
cynamonu,
kardamonu,
gałki muszkatołowej,
skórki cytrynowej (w proszku),
pieprzuszczypta
pieprzu cayennesól (jeśli dziecko je z nami, solimy na talerzu)1 łyżka
syropu klonowego lub łyżeczka
cukruRozgrzać
oliwę. W pierwszej kolejności smażymy, krótko,
czosnek,
imbir i
cebulę. Po minucie dodajemy
marchew,
seler i smażymy kilka minut. Dodajemy
soczewicę i dalej smażymy, aż zacznie zmieniać kolor. Dodajemy wrzącą
wodę i gotujemy dziesięć minut. Dodajemy
pomidory i gotujemy pięć minut. Na końcu dodajemy
fasolę,
przyprawy i
natkę. Możemy podać z kleksem
jogurtu naturalnego lub pokruszonym, wędzonym,
białym serem.