Wykonanie





Dziś kuchnia amerykańska - proponuję amerykańskie burgery z
fasoli, które podałam z jedną z ulubionych surówek Amerykanów. Przygotowałam również proste bułeczki jadane za oceanem do kolacji. Posmakują nawet największym mięsożercom, ponieważ są naprawdę pyszne i sycące. Ważne jednak, aby dobrze je przyprawić. Smacznego:)ok. 10-11 bułeczek:15 g
drożdży,szklanka ciepłej
wody,2 łyżki
masła (miękkiego),
jajko w temperaturze pokojowej,3 i 1/4 szklanki
mąki (może być więcej, gdyby ciasto się kleiło),łyżeczka
soliRozczyn z
drożdży: W misce połączyć
drożdże,
wodę, 1/4 szklanki
mąki i łyżeczkę
cukru. Zamieszać, przykryć i odstawić do podwojenia objętości (około 15-20 minut). Następnie dodać 3 szklanki
mąki,
jajko,
masło i
sól. Wyrobić ciasto na gładko (nie może się kleić) i zostawić pod przykryciem do odpoczęcia (około 20 minut). Podzielić ciasto na 10-11 części i formować bułeczki. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, układać bułeczki w odstępach około 3 cm od siebie, przykryć ściereczką i poczekać około 30 minut, aż podrosną. Piekarnik nagrzać do 190 stopni, piec bułeczki około 20-25 minut lub do zrumienienia.surówka coleslaw:ćwierć
białej kapusty (u mnie pekińska),
marchewka,mała
cebula lub ćwierć
pora,kilka łyżeczek
majonezu,łyżeczka lub dwie
musztardy,łyżeczka lub dwie
octu jabłkowego,łyżka
soku z cytryny,
sól,
pieprz,ew.
natka pietruszkiKapustę poszatkować,
marchewkę zetrzeć na grube wiórki,
por drobno posiekać. Wszystkie składniki surówki wymieszać i doprawić.burgery z
fasoli (około 10-11):2 puszki czerwonej lub
czarnej fasoli,ćwierć
pora,
jajko,kilka łyżek
bułki tartej,
sól,
pieprz,
ostra papryka w proszku, granulowany
czosnek, opcjonalnie szczypta kuminu,
natka pietruszkiFasolę odsączyć i rozgnieść widelcem (mogą zostać większe kawałki).
Por drobno posiekać, dodać do
fasoli. Wrzucić surowe
jajko, wsypać
bułkę tartą i doprawić. Dobrze wyrobić i uformować płaskie kotleciki wielkości bułeczek. Można obsypać
bułką tartą. Smażyć na rozgrzanej patelni do zrumienia, tuż przed końcem smażenia na każdy kotlet nałożyć plasterek
sera. Na każdą bułeczką nałożyć porcję surówki i kotlecik.