Wykonanie
Rogale Świętomarcińskie od ponad 100 lat są wypiekane w Poznaniu.Ten smakołyk w kształcie podkowy zrobiony jest z ciasta półfrancuskiego i nadziany masą składającą się z głównie białego
maku, marcepanu i
bakalii. Prawidłowa waga jednego
rogala to ok 200-250g. W dniu Św. Marcina, który przypada 11 listopada poznaniacy zjadają podobno ... UWAGA! kilkaset ton tych pysznych
rogali.Ponieważ od dawien dawna jestem miłośnikiem tych słodkich podkówek, postanowiłam w tym roku po raz pierwszy upiec je sama.Do wspólnego wypieku
rogali zaprosiła mnie
Asia z bloga Kulinarne Szaleństwa
Margarytki, który już kilka lat z
rzędu piecze te słodkości. Z ... pewną dozą nieśmiałości podeszłam do tematu, bo
rogale marcińskie są dla mnie świętością nie do podrobienia. Tzn. były :)))Do dnia dzisiejszego. Nie ukrywam, że się napracowałam. Samo przyrządzenie masy makowej zajęło mi .... nooo sporo czasu, a
potem jeszcze ciasto. Jednak efekt smakowy przerósł moje oczekiwania, bo
rogale przerosły smakiem wszystkie, które dotychczas
jadłam.Już dziś zapisuję się na przyszłoroczne pieczenie z Margarytką, a w ciągu roku postaram się podszkolić umiejętność zwijania
rogali, bo ta - pozostawia wiele do życzenia :)))No ale dosyć gadania, zapraszam na pyszne "Marcinki" :)

Składniki: na 20
rogaliCiasto:3 . 5 szkl. m ąki tortowej2
żółtka (
białka wykorzystamy do masy makowej)1 szkl.
mleka30g świeżych
drożdżyszczypta
soli3 łyżki
cukru50g
masła do wyrobienia ciasta + 200g miękkiego
masła do wałkowaniaNa nadzienie:35 0g białego
maku6 pokruszonych
biszkoptów130g masy marcepanowej3/4 szkl.
cukru pudru2
białka100g
płatków migdałowych120g
daktyli3 łyżki
skórki cytrynowej i pomarańczowej (ja miałam mix, ale można użyć tylko
pomarańczową)100g
orzechów włoskich3 łyżki kwaśnej
śmietanyaromat migdałowyWykonanie masy:Do osobnych miseczek wsypujemy
mak,
daktyle i
orzechy. Zalewamy każdy produkt wrzątkiem i parzymy ok 30 minut. Po tym czasie odsączamy na sicie z nadmiaru
wody.
Mak,
orzechy,
daktyle,
migdały przekręcamy 2x przez maszynkę z drobnym sitkiem. Ponieważ nie mam tego najdrobniejszego, który idealnie sprawdza się przy
maku, masę przekręciłam przez normalne sitko (używane do
mięsa), ale aż 4
razy. Chciałam
mieć pewność, że
mak będzie dobrze skręcony i nie będzie "strzelał" w zębach. Masę marcepanową ucieramy mikserem wraz z
cukrem pudrem i
śmietaną. Do utartej masy marcepanowej dodajemy stopniowo nasz
mak z
bakaliami. Kiedy już masa makowa połączona jest z masą marcepanową dodajemy pokruszone drobniutko
biszkopty (ja kruszę je przy użyciu wałka do ciasta),
skórkę pomarańczową, aromat i ubitą na sztywno pianę z
białek. Całość mieszamy łyżką, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Masę możemy przygotować sobie poprzedniego dnia i przechować w lodówce.Wykonanie ciasta:Z pół szklanki ciepłego
mleka, łyżki
cukru i pokruszonych
drożdży przygotować rozczyn. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Żółtka utrzeć mikserem z 2 łyżkami
cukru , dodać przesianą
mąkę, szczyptę
soli, wyrośnięty rozczyn, roztopione i wystudzone
masło oraz pół szklanki ciepłego
mleka. Wyrobić na gładkie ciasto. Przykryć ręczniczkiem lub folią i wstawić do lodówki na 1 godzinę. Po godzinie wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować na prostokąt.

Na prostokącie ciasta rozsmarować 200g miękkiego
masła.

Następnie złożyć prostokąt na 3 części

Docisnąć, obrócić o 90 stopni i delikatnie rozwałkować zachowując kształt prostokąta. Następnie z łożyć tak jak poprzednio na trzy części i włożyć na kolejną godzinę do lodówki. Proces wałkowania i składania powtarzać 3
razy za każdym razem obracając ciasto i chłodząc je
między wałkowaniami przez ok. godzinę. Po ostatnim rozwałkowaniu i złożeniu ciasto dobrze zawinąć w folię i włożyć do lodówki na całą noc.Po wyjęciu moje ciasto wyglądało tak:

Wykonanie
rogali:Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok 65 x 40 cm i przeciąć wzdłuż długiego
boku na 2 części. Każdy powstały prostokąt podzielić na 10 trójkątów (ja tak podzieliłam, aby otrzymać
rogale średniej wielkości).

Na każdym trójkącie rozsmarowujemy masę
makową.Podstawę trójkąta zakładamy na masę
makową, a na środku robimy nacięcie i delikatnie odginamy na boki a następnie zwijamy jak tradycyjne
rogale.

Gotowe rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pamiętając aby zostawić
między nimi spore odstępy.

Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 90 minut.Wyrośnięte
rogale smarujemy
jajkiem roztrzepanym z
mlekiem, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st i pieczemy około 20 minut, aż się ładnie zarumienią. Lukrujemy lekko ciepłe (
cukier puder utrzeć z 1 łyżeczką
soku z cytryny i niewielką ilością ciepłej
wody) i posypujemy posiekanymi
orzechami lub
migdałami.


i
rogale - 2015 rok :)