ßßß Cookit - przepis na ZRAZY Z SZYNKI WIEPRZOWEJ

ZRAZY Z SZYNKI WIEPRZOWEJ

nazwa

Wykonanie

Zrazy zrobione z chudej szynki wieprzowej lubię zdecydowanie więcej niż te z wołowiny. Są delikatniejsze a robi się je dokładnie tak samo jak tradycyjne zrazy wołowe.
Składniki:
1,5 kg chudej szynki wieprzowej
2-3 ogórki kiszone
2 cebule
kawałek boczku wędzonego
łyżeczka musztardy sarepskiej
sól,pieprz
ziele angielskie
liść laurowy
bulion
łyżka mąki (do sosu)
trochę śmietany 18% (do sosu)
Wykonanie:
Mięso myjemy, kroimy na plastry centymetrowej grubości. Następnie ubijamy każdy kawałek z obu stron.
Boczek, ogórki kroimy w paski, cebulę w kostkę. Każdy plaster mięsa solimy i pieprzymy smarujemy ostrą musztardą i nakładamy na niego pasek boczku, ogórka i trochę cebuli. Po wierzchu posypujemy słodka papryką, spinamy wykałaczką lub obwiązujemy nitką.
Olej rozgrzewamy na patelni, i obsmażamy zrazy dość mocno na rumiano z każdej strony.
Cebule pokrojoną w piórka dorzucamy do podsmażonego mięska. Następnie podlewamy zrazy bulionem, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy ok 1h na małym ogniu. Następnie zagęszczamy sos mąką rozmieszaną z zimną wodą, zabielamy śmietanką i doprawiamy do smaku solą, pieprzem lub ew. przyprawą maggi. Podajemy z ziemniakami, kopytkami, kluskami na parze i buraczkami lub modrą (czerwoną) zasmażaną kapustą.
Źródło:http://walijskiepichcenie.blogspot.com/2013/08/zrazy-z-szynki-wieprzowej.html