Wykonanie
Bardzo lubię zupę
pomidorowo-
paprykową, to taka ostrzejsza wersja pomidorówki z posmakiem
papryki.Można zmiksować zawartość zupki, jeśli ktoś lubi formę zupa-krem, ja jednak jak już kiedyś wspominałam lubię jak w zupie chrupią warzywka, więc zazwyczaj kroję je w mniejszą lub większą kostkę.Zupa jest pożywna, a ugotowana na
soku pomidorowym ma aksamitny ,słodko-ostry smak...Polecam gorąco :-)Składniki:
mięso drobiowe (kilka udek,skrzydełek lub mały
kurczak)2
puszki pomidorów w sosie własnymkartonik
soku pomidorowego 1l1
czerwona papryka1
marchewka1
pietruszkaziele angielskieliść laurowysłodka paprykaostra paprykacebula1 ząbek
czosnkusólpieprzoliwa z oliwekryż (ok 3/4 szkl. w zależności od ilości naszej zupy)Wykonanie:Na
oliwie smażymy
cebulę i
czosnek oraz pokrojoną w kosteczkę
paprykę. Gdy warzywa są usmażone dodajemy
pomidory z puszki i smażymy aż zredukuje się płyn z
pomidorów.
Mięso myjemy, zalewamy zimną
wodą, dorzucamy
ziele angielskie,
liść laurowy,pokrojoną
marchewkę,
pietruszkę i gotujemy ok 20minut. Po tym czasie wlewamy
sok pomidorowy oraz zawartość naszej patelni. Solimy,
pieprzymy, dodajemy słodką i
ostrą paprykę. Zasypujemy
ryżem i gotujemy ok 30 minut na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, żeby
ryż nie przywarł do dna. Po ugotowaniu
mięso wyjmujemy z zupy i : albo obieramy i wrzucamy do zupy, albo.... obieramy i wykorzystujemy do mielonych ( o mielonych z ugotowanego
mięsa kurczaka w następnym
poście). Zupka jest dość gęsta od warzyw i
ryżu, więc nie trzeba jej już dodatkowo zagęszczać.
