ßßß Cookit - przepis na GOLONKA PO BAWARSKU z szybkowaru

GOLONKA PO BAWARSKU z szybkowaru

nazwa

Wykonanie

Takiemu daniu chyba nie oprze się żaden mężczyzna. Przygotowuję je na większe okazje, golonki są pyszne, miękkie z podpieczoną skórką.
Golonkę podałam z sosem tatarskim i pieczywem.Polecam również podać je z pieczonymi ziemniaczkami.
SKŁADNIKI :
4 golonki wieprzowe,najlepiej tylne po 300- 400 g (u mnie 2 przednie )
2 liście laurowe
4-5 ziaren ziela angielskiego
6 ziaren pieprzu
4 łyżeczki soli
1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
1 marchew
1 pietruszka
1 cebula, kawałek selera
DO NACIERANIA mięsa po ugotowaniu :
sól, pieprz, pieprz kajenny
ostra papryka w proszku
6 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę
1/2 puszki piwa do zalania golonek
PRZYGOTOWANIE :
Umyte golonki wkładamy do sporego garnka, ja użyłam szybkowaru. Dodajemy przyprawy z warzywami, zalewamy wodą, zamykamy szczelnie garnek i gotujemy 20 minut licząc czas po gwizdaniu garnka ( w zwykłym garnku gotujemy około 2 godzin ).Po tym czasie garnek odparowujemy. Odlewamy płyn i wyciągamy delikatnie golonki, mają byc miękkie ale nie rozpadające się.
Kiedy mięso ostygnie, skórkę nacinam nożem w kratkę i nacieramy przyprawami i czosnkiem.
Golonki układamy w naczyniu żaroodpornym, wlewamy na dno piwo (nie polewamy przyprawionego mięsa, przykrywamy wszystko folią aluminiową i pieczemy 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do 180-190 * C, po około 30 minutach ściągamy folię aluminiową i pozwalamy mięsku się przypiec. W razie konieczności, kiedy piwo całkowicie odparuje należy troszkę jego dolac. Nie chcemy aby nasze mięso wyschło.
Ja piekłam przednie golonki,bardzo duże więc zużyłam całe piwo a mięso piekłam około 2 godzin.
Pod koniec pieczenia sprawdzamy widelcem, czy jest już miękkie.
Wyciągamy naczynie z piekarnika. Pozwalamy mięsu trochę ostygnąć.
Podajemy ciepłe z sosem tatarskim, musztardą pieczonymi ziemniaczkami lub knedlami bawarskimi.
Smacznego.
Źródło:http://mariola1975.blogspot.com/2014/01/golonka-po-bawarsku-z-szybkowaru.html