ßßß Cookit - przepis na Paprykarz z tuńczykiem

Paprykarz z tuńczykiem

nazwa

Wykonanie

Popularna warzywna pasta kanapkowa z ryżem i rybą.
Smaczna i niezwykle prosta do przygotowania .
Warzywa można połączyć z ryżem i tuńczykiem w sosie własnym . Zamiast ryżu do warzyw z powodzeniem można dodać kaszę jaglaną.
Składniki:
2 marchewki
2 cebule
kawałek selera korzeniowego
1 czerwona papryka
2 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy do smażenia
1 liść laurowy
3 ziarenka ziela angielskiego
szklanka passaty pomidorowej
1 łyżeczki papryki słodkiej
szczypta papryki ostrej
szczypta cynamonu i mielonych goździków
szczypta lubczyku
2 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz /do smaku
150 ryżu pełnoziarnistego
mała puszka tuńczyka w sosie własnym
Wykonanie:
-Umyte warzywa obrać, cebulę i paprykę pokroić w kostkę , marchew i seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
-Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę i delikatnie zeszklić.
-Wsypać pozostałe warzywa , chwilę podsmażyć , podlać odrobiną wody , wymieszać i dusić ok.10 minut.
-Wlać przecier pomidorowy, przyprawy, doprawić do smaku i gotować do zgęstnienia sosu.
-Wyjąć listek laurowy , ziele angielskie i lekko zmiksować warzywa /można zgnieść widelcem/.
-W międzyczasie ugotować ryż w osolonej wodzie.
-Ugotowany ryż połączyć z warzywami.
-Do wystudzonej masy dodać odsączonego tuńczyka .
-Wymieszać / ewentualnie doprawić/i przełożyć do słoika.
-Przechowywać w lodówce.
-Zamiast ryżu można użyć kaszy jaglanej.
-1 szklankę kaszy jaglanej ugotować w 2 szklankach wody i połączyć warzywami.
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2015/03/paprykarz-z-tunczykiem.html