Wykonanie

Popularna warzywna pasta kanapkowa z
ryżem i
rybą.Smaczna i niezwykle prosta do przygotowania .Warzywa można połączyć z
ryżem i
tuńczykiem w sosie własnym . Zamiast
ryżu do warzyw z powodzeniem można dodać
kaszę jaglaną.

Składniki:2
marchewki2
cebule
kawałek
selera korzeniowego1
czerwona papryka2 ząbki
czosnku1 łyżka
oliwy do smażenia1
liść laurowy3 ziarenka
ziela angielskiegoszklanka passaty pomidorowej1 łyżeczki
papryki słodkiejszczypta
papryki ostrejszczypta
cynamonu i mielonych
goździkówszczypta
lubczyku2 łyżki
oliwy z oliweksól,
pieprz /do smaku150
ryżu pełnoziarnistegomała puszka
tuńczyka w sosie własnymWykonanie:-Umyte warzywa obrać,
cebulę i
paprykę pokroić w kostkę ,
marchew i
seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach.-Na głębokiej patelni rozgrzać
oliwę, dodać
cebulę i delikatnie zeszklić.-Wsypać pozostałe warzywa , chwilę podsmażyć , podlać odrobiną
wody , wymieszać i dusić ok.10 minut.-Wlać
przecier pomidorowy,
przyprawy, doprawić do smaku i gotować do zgęstnienia sosu.-Wyjąć
listek laurowy ,
ziele angielskie i lekko zmiksować warzywa /można zgnieść widelcem/.-W międzyczasie ugotować
ryż w osolonej wodzie.-Ugotowany
ryż połączyć z warzywami.-Do wystudzonej masy dodać odsączonego
tuńczyka .-Wymieszać / ewentualnie doprawić/i przełożyć do słoika.-Przechowywać w lodówce.


-Zamiast
ryżu można użyć
kaszy jaglanej.

-1 szklankę
kaszy jaglanej ugotować w 2 szklankach
wody i połączyć warzywami.
