ßßß
kawałek selera korzeniowego1 czerwona papryka2 ząbki czosnku1 łyżka oliwy do smażenia1 liść laurowy3 ziarenka ziela angielskiegoszklanka passaty pomidorowej1 łyżeczki papryki słodkiejszczypta papryki ostrejszczypta cynamonu i mielonych goździkówszczypta lubczyku2 łyżki oliwy z oliweksól, pieprz /do smaku150 ryżu pełnoziarnistegomała puszka tuńczyka w sosie własnymWykonanie:-Umyte warzywa obrać, cebulę i paprykę pokroić w kostkę , marchew i seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach.-Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę i delikatnie zeszklić.-Wsypać pozostałe warzywa , chwilę podsmażyć , podlać odrobiną wody , wymieszać i dusić ok.10 minut.-Wlać przecier pomidorowy, przyprawy, doprawić do smaku i gotować do zgęstnienia sosu.-Wyjąć listek laurowy , ziele angielskie i lekko zmiksować warzywa /można zgnieść widelcem/.-W międzyczasie ugotować ryż w osolonej wodzie.-Ugotowany ryż połączyć z warzywami.-Do wystudzonej masy dodać odsączonego tuńczyka .-Wymieszać / ewentualnie doprawić/i przełożyć do słoika.-Przechowywać w lodówce.
-1 szklankę kaszy jaglanej ugotować w 2 szklankach wody i połączyć warzywami.