ßßß
Składniki:świeża ośmiornicabutelka czerwonego wytrawnego winapormarchewkasólpieprz - 10 ziarenek3 liście laurowepuszka pomidorów2 ziarenka ziela angielskiegooliwalaska cynamonu2 ząbki czosnkucebulapapryka czerwona
Przygotowanie:Jeśli macie dużą ośmironicę musicie uderzać nią o deskę - inaczej będzie twarda. Małą - wystarczy jak zbijecie ręką. Pokrójcie ją na kawałki około 1,5 cm. Na oliwie podsmażcie pokrojone czosnek i cebulę. Dodajcie ośmiornicę. Podsmażajcie ją krótko - tak jak mięso przed włożeniem do sosu. Przełóżcie do rondla. Dodajcie wino, pomidory i pozostałe przyprawy. Marchewkę i pora pokrójcie. Podsmażcie na tej samej patelni i wrzućcie do rondla. Duście przez około 40 minut. Na koniec doprawcie solą - jeśli będzie taka potrzeba. Smakuje rewelacyjnie!!!!