ßßß Cookit - przepis na PULPECIKI Z INDYKA W SOSIE JARZYNOWYM

PULPECIKI Z INDYKA W SOSIE JARZYNOWYM

nazwa

Wykonanie

Bardzo lubię gotowane mięsko.
Zdecydowanie więcej niż smażone. Mało kiedy jadam gulasz, zrazy, smażone klopsy mielone.... robię dla moich chłopaków a sama wcinam wtedy zazwyczaj jakąś zupkę :) Inaczej jest z mięsem gotowanym. Smakuje mi... dobrze się po nim czuję, noo... nie wpominając o tym, że jest zdecydowanie zdrowsze!
Dlatego staram się chociaż raz w tygodniu serwować gotowanego kurczaka lub indyka pod wszelaką postacią. Dziś w formie pulpecików z jarzynami. Dobór jarzyn jest oczywiście uzależniony od tego co lubimy,bo nie ma sensu gotować na siłę czegoś za czym nie przepadamy, tylko dlatego, że ktoś zamieścił to na blogu :))
Tak więc... dziś pulpeciki - w otoczeniu tego, co lubimy najbardziej :) Zapraszam!
Składniki na pulpety:
70dkg piersi z indyka
2 jajka
sól, pieprz
słodka papryka
2 łyżki kaszy manny
Na sos:
1 cebula
1 marchewka
kawałek selera naciowego
kawałek papryki
1/2 puszki kukurydzy
1/2 puszki groszku
śmietana 18%
natka pietruszki
łyżka mąki
bulion
Wykonanie:
Mielimy mięso z indyka .Dodajemy jajka, kaszkę manną, szczyptę mielonej papryki, szczyptę pieprzu i soli. Wyrabiamy mięso bardzo dokładnie .Formujemy pulpeciki, takie nie zbyt duże. Oprószamy mąką i smażymy na oleju na złoty kolor ze wszystkich stron.
W osobnych garnku na łyżce oleju (sklarowanego masła) podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, seler naciowy, kawałek czerwonej papryki oraz startą na małych oczkach marchewkę. Następnie podlewamy odrobiną bulionu, przekładamy z patelni nasze pulpeciki i całość gotujemy ok 20-25 min. Następnie zaciągamy sosik mąką, dodajemy śmietanę, groszek i kukurydzę, doprawiamy całość solą i pieprzem. Posypujemy posiekaną natką pietruszki i podajemy z ryżem lub kluseczkami :) Smacznego!
Źródło:http://walijskiepichcenie.blogspot.com/2013/07/pulpeciki-z-indyka-w-sosie-jarzynowym.html