Wykonanie
Bardzo lubię gotowane
mięsko.Zdecydowanie więcej niż smażone. Mało kiedy jadam gulasz, zrazy, smażone klopsy mielone.... robię dla moich chłopaków a sama wcinam wtedy zazwyczaj jakąś zupkę :) Inaczej jest z
mięsem gotowanym. Smakuje mi... dobrze się po nim czuję, noo... nie wpominając o tym, że jest zdecydowanie zdrowsze!Dlatego staram się chociaż raz w tygodniu serwować gotowanego
kurczaka lub
indyka pod wszelaką postacią. Dziś w formie pulpecików z jarzynami. Dobór jarzyn jest oczywiście uzależniony od tego co lubimy,bo nie ma sensu gotować na siłę czegoś za czym nie przepadamy, tylko dlatego, że ktoś zamieścił to na blogu :))Tak więc... dziś pulpeciki - w otoczeniu tego, co lubimy najbardziej :) Zapraszam!Składniki na pulpety:70dkg piersi z
indyka2
jajkasól,
pieprzsłodka papryka2 łyżki
kaszy mannyNa sos:1
cebula1
marchewkakawałek
selera naciowegokawałek
papryki1/2 puszki
kukurydzy1/2 puszki
groszkuśmietana 18%natka pietruszkiłyżka
mąkibulionWykonanie:Mielimy
mięso z indyka .Dodajemy
jajka,
kaszkę manną, szczyptę mielonej
papryki, szczyptę
pieprzu i
soli. Wyrabiamy
mięso bardzo dokładnie .Formujemy pulpeciki, takie nie zbyt duże. Oprószamy
mąką i smażymy na
oleju na złoty kolor ze wszystkich stron.W osobnych garnku na łyżce
oleju (sklarowanego
masła) podsmażamy pokrojoną w kostkę
cebulę,
seler naciowy, kawałek
czerwonej papryki oraz startą na małych oczkach
marchewkę. Następnie podlewamy odrobiną
bulionu, przekładamy z patelni nasze pulpeciki i całość gotujemy ok 20-25 min. Następnie zaciągamy sosik
mąką, dodajemy
śmietanę,
groszek i
kukurydzę, doprawiamy całość
solą i
pieprzem. Posypujemy posiekaną
natką pietruszki i podajemy z
ryżem lub kluseczkami :) Smacznego!