ßßß
Składniki:500 g mięsa mielonego z indyka2 średnie marchewki2 duże pieczarkipół pęczka koperkujajko2 łyżki bułki tartejsól, pieprz, szczypta mielonej papryki słodkiej, pieprz ziołowy750 ml bulionułyżka mąkiłyżka kwaśnej śmietanynatka pietruszki do podaniaWykonanie:Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce na małych oczkach, koperek drobno posiekać, pieczarki zetrzeć na tarce o małych oczkach. Wymieszać mięso, marchewkę, pieczarki, koperek, jajko, bułkę tartą i łyżkę zimnej wody. Doprawić i lepić kulki. Na gotujący się bulion wrzucić pulpety. Gotować 20 minut. Zwiększyć ogień. Mąkę rozrobić w małej ilości zimnej wody, wlać do bulionu cały czas mieszając, gdy sos się zagęści posypać lekko solą śmietanę i dodać do sosu. Podawać z kaszą lub ziemniakami posypane posiekaną natką pietruszki.Smacznego