Wykonanie
Fasolowa to kolejna zupa gotowana u mnie niez byt często.Zostałam poproszona o przepis na nią i próbowałam odwołać się do czasów, kiedy gotowała ją moja babcia. Pamiętam, że była leciuteńko słodko-kwaśna, ale smak jej był zaledwie przełamany odrobiną
cukru i
octu... no i chyba się udała, bo wyszła smaczna jak babcina :)Składniki:2 50g
białej fasoli- ja gotuję z drobnej, ale niektórzy preferują z dużej2
marchewki1
pietruszkaseler1
cebula3 średnie
ziemniaki200g wędzonych
żeberek,
kiełbasy lub
boczkuliście lauroweziele angielskie1 łyżka
oliwy lub
oleju1 łyżka
masłasólpieprzmajeranek2 łyżeczki
octu (wg uznania)1 łyżeczka
cukru (wg uznania)Wykonanie:
Fasolę wieczorem zalewamy zimną
wodą i zostawiamy do następnego dnia. Następnego dnia z
fasoli odlewamy
wodę w której się moczyła, przekładamy ją do garnka. Dodajemy
liście laurowe,
ziele angielskie i
żeberka, zalewamy
wodą, ok. 1,5 l. Gotujemy
fasolę na wolnym ogniu. Po ok. 30 minutach dodajemy obrane i pokrojone w kostkę (lub starte na oczkach)warzywa:
marchewkę,
seler,
pietruszkę. Solimy, ew.dodajemy
kostkę rosołową (staram się unikać).Gotujemy ok 10-15min i dokładamy pokrojone w kostkę
ziemniaki. Jeśli trzeba uzupełniamy zupę
wodą, aby nie była zbyt gęsta. Gdy warzywa i
fasola są już miękkie, wyjmujemy
żeberka, obieramy je z
mięsa i dodajemy
mięso do zupy. Zupę doprawiamy
solą,
pieprzem i
majerankiem. Pod sam koniec gotowania zupy doprawiamy ją
octem i
cukrem. Radzę aby smakować zupę po każdorazowym dodaniem
cukru aby nie przesadzić.Zupa ma
mieć smak słodko-kwaśny w minimalnym stopniu.
Cebulę wraz z
boczkiem lub
kiełbasą podsmażamy na patelni i przekładamy do naszej zupy.Podajemy posypaną świeżą
natką pietruszki. Smacznego!