Wykonanie
Kolejna wariacja na temat zupy, którą kocham miłością bezgraniczną, a mianowicie czerwonego barszczu.Tym razem pikantna wersja tej pysznej i zdrowej zupy. Pikantna od plasterków chorizo, która wspaniale komponuje się z tłuczonymi ziemniaczkami podanymi obok zupy .... albo na dodatkowym talerzyku :)
Składniki:kawałek wędzonego
żeberkapętko
kiełbasy chorizo3
marchewki1
pietruszkaburaki (miałam 5 sztuk ugotowanych)kawałek
seleraziele angielskieliść laurowyłyżka
octu lub trochę koncentratu buraczanego (rewelacyjny ma Krakus)
sólpieprzcukiermajeranekłyżka
mąkitrochę
śmietany 18%Wykonanie:
Żeberko zalewam
wodą, dodaję obrane
marchewki,
pietruszkę,
seler i trochę
soli. Gotuję na małym ogniu. Po jakiś 10 minutach od zagotowania dodaję pętko
kiełbasy i roztarty ząbek
czosnku. Całość gotuje do miękkości
mięsa. Jeśli
mięso jest już miękkie wyjmuje je,
kiełbasę oraz ugotowane warzywka.
Buraki ścieram na dużych oczkach, żeby zupa była bardziej gęsta ścieram też 1
marchewkę. Przekładam wszystko do garnka z zupą i gotuję ok 10 minut, nie za długo, aby zupa nie straciła koloru.
Kiełbasę kroję w plasterki i przekładam z powrotem do zupy. Całość doprawiam łyżką
octu lub koncentratu buraczanego,
solą,
cukrem,
pieprzem i obowiązkowo roztartym w dłoniach
majerankiem.Następnie w miseczce rozrabiam łyżkę
mąki i trochę
śmietany: tutaj w zależności od smaku dodaję ukwaszoną - jeśli zupa jest wg mnie za mało kwaśna, lub słodką, jeśli zupa jest kwaskowa. Zawartość miseczki wlewam do zupy, zagotowuję i wyłączam gaz.