ßßß
Składniki ;3 l wody ,1 kg żeberek lub dwie małe golonki ,1 marchew ,1 pietruszka ,1/2 selera1 ząbek czosnku ,1 łyżka majeranku ,sok z cytryny (2 -3 łyżki ) lub jedna łyżka octu1 łyżka cukru ,sól ,pieprz ,śmietana 125 ml ( 30 %) sok z buraczków około ( 300 ml ) lubgotowy barszczyk czerwony koncentrat ,(1 buteleczka) ziele angielskie ,liść laurowyPrzygotowanie;Umyte mięso wkładamy do garnka zalewamy 3- litrami wody gotujemy wywar ,razem z warzywami ,zielem angielskim ,liściem laurowymNastępnie wyjąć mięso i wywar przecedzić ,Zrobić zaklepkę ( 1 szklanka wody ,2 czubate łyżki mąki ) i wlać do wywaruWlać sok z cytryny lub ocet ,sok z buraczków lub koncentrat buraczkowy ,sól,pieprz cukier ( doprawić według własnego smaku) majeranekOdstawić z ognia i wlać słodką śmietanę .1 cebulę drobno pokrojoną w kosteczkę , przesmażyć na 2 łyżkach tłuszczu ,i 3 łyżki śmietany słodkiej dodać do ziemniaków i ugnieść.Smacznego !!!