ßßß
Składniki:wywar:300 g wędzonych żeberek2 skrzydełka drobiowe2 marchewki2 korzenie pietruszkikawałek selera1,6 l zimnej wody3 liście laurowe6 ziaren pieprzu4 ziarna ziela angielskiegoszczawiowa:1 słoiczek szczawiu o pojemności 250 - 300 ml1,5 l wywaru mięsnego lub warzywnego1 woreczek ugotowanego ryżu lub 3 surowe ziemniaki1 łyżeczka masła4 łyżki stołowe gęstej śmietany 18%1 łyżeczka mąkisól, pieprz, cukierPrzygotowanie:W garnku umieszczamy żeberka, skrzydełka oraz przyprawy (liście laurowe, ziele angielskie, pieprz). Zalewamy zimną wodą i gotujemy na wolnym ogniu, pod przykryciem przez około godzinę, co jakiś czas zbierając szumowiny. W tym czasie myjemy i obieramy włoszczyznę. Jeśli do zupy dodajemy ziemniaki, wówczas również obieramy je i kroimy w kostkę. Po godzinie do wywaru wrzucamy włoszczyznę oraz pokrojone ziemniaki. Gotujemy jeszcze przez 20-25 minut, aż warzywa zmiękną.W między czasie w rondelku roztapiamy masło, dodajemy szczaw ze słoiczka i podsmażamy przez kilka minut. Śmietanę łączymy z mąką, a następnie dodajemy do niej 2-3 łyżki gorącego wywaru. Mieszamy i wlewamy do garnka z pozostałą częścią zupy. Na koniec do całości dodajemy podsmażony szczaw. Zupę dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz cukrem. Grzejemy jeszcze przez kilka minut na wolnym ogniu.Szczawiową podajemy z ugotowanym jajkiem na twardo i ryżem (jeśli wcześniej nie dodaliśmy ziemniaków).Smacznego!