Wykonanie
Moja mama zawsze samodzielnie przygotowuje
szczaw ze słoiczka. Dzięki niemu przez cały rok wszyscy domownicy mogą cieszyć się wyśmienitym smakiem szczawiowej. Wystarczy dobry
bulion oraz zaledwie kilka łyżek szczawiu, aby wyszła nam mocno zielona, orzeźwiająca i kwaśna zupa. Jeśli lubicie
ogórkową lub krem ze
szpinaku, także szczawiowa Wam zasmakuje. Koniecznie podajcie ją z
jajkiem oraz
ryżem, bądź
ziemniakami. Jeśli nie macie własnych
przetworów ze szczawiu, możecie użyć kupnych. Nie polecam tylko szczawiu suszonego, bowiem nie ma on takiej mocy i zupa wychodzi na nim mało wyrazista. Ze sklepowymi wyrobami w słoiczkach też bywa różnie. Zdarzyło mi się kupić kiedyś "prawie zieloną
wodę" zamiast szczawiu - był tak mocno zmielony. Osobiście lubię jednak, kiedy kawałeczki listków pływają w zupie. :)
Składniki:
wywar:300 g wędzonych
żeberek2 skrzydełka drobiowe2
marchewki2 korzenie
pietruszkikawałek
selera1,6 l zimnej
wody3
liście laurowe6 ziaren
pieprzu4 ziarna
ziela angielskiegoszczawiowa:1 słoiczek szczawiu o pojemności 250 - 300 ml1,5 l
wywaru mięsnego lub warzywnego1 woreczek ugotowanego
ryżu lub 3 surowe
ziemniaki1 łyżeczka
masła4 łyżki stołowe gęstej
śmietany 18%1 łyżeczka
mąkisól,
pieprz,
cukierPrzygotowanie:W garnku umieszczamy
żeberka, skrzydełka oraz
przyprawy (
liście laurowe,
ziele angielskie,
pieprz). Zalewamy zimną
wodą i gotujemy na wolnym ogniu, pod przykryciem przez około godzinę, co jakiś czas zbierając szumowiny. W tym czasie myjemy i obieramy
włoszczyznę. Jeśli do zupy dodajemy
ziemniaki, wówczas również obieramy je i kroimy w kostkę. Po godzinie do
wywaru wrzucamy
włoszczyznę oraz pokrojone
ziemniaki. Gotujemy jeszcze przez 20-25 minut, aż warzywa zmiękną.W
między czasie w rondelku roztapiamy
masło, dodajemy
szczaw ze słoiczka i podsmażamy przez kilka minut.
Śmietanę łączymy z
mąką, a następnie dodajemy do niej 2-3 łyżki gorącego
wywaru. Mieszamy i wlewamy do garnka z pozostałą częścią zupy. Na koniec do całości dodajemy podsmażony
szczaw. Zupę dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku
solą,
pieprzem oraz
cukrem. Grzejemy jeszcze przez kilka minut na wolnym ogniu.Szczawiową podajemy z ugotowanym
jajkiem na twardo i
ryżem (jeśli wcześniej nie dodaliśmy
ziemniaków).Smacznego!