Wykonanie
Tak sobie myślę, że po wczorajszym dniu pączkowej rozpusty, a przed jutrzejszą ostatnią sobotą przyda się przepis na coś lżejszego :-) Ja ostatnio głównie bazuję na różnych krupniczkach,
mięsie i warzywach na parze :-) Powód? Jako matka karmiąca uważam na to co jem w pierwszych tygodniach życia mojego dziecka. Wiem,wiem, są zdania, że dieta nie jest konieczna, że można jeść wszystko, ja jednak
stoję na stanowisku, że wolę podziałać z dietą, niż mam
potem mieć pretensje do samej siebie, że dziecko cierpi, bo ja coś tam zjadłam... Z resztą przy starszej córce też zafundowałam sobie taką dietę opłaciło się :-) A wracając do tematu krupniku, to myślę, że najdzie on wśród Was zwolenników, nam smakuje bardzo...SKŁADNIKI2 porcje rosołowe z
kurczaka ze skrzydełkami2 - 3
ziemniaki2
marchewki1 duża
pietruszkakawałek
selera6 łyżek grubych
płatków owsianych1,5 l
wody2
liście laurowe2 ziarna
ziela angielskiegosól,
pieprzWarzywa obieramy;
ziemniaki kroimy w kostkę,
marchewki w plasterki,
pietruszki i
selera ścieramy na tarce jarzynowej. Porcje rosołowe zalewamy
wodą, dodajemy liście i ziele, doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy płomień i dodajemy warzywa; gotujemy aż będą miękkie. Dodajemy
płatki, doprawiamy
solą i
pieprzem i gotujemy aż
płatki lekko się rozkleją. Gotowe :-)