ßßß Cookit - przepis na SŁODKO-KWAŚNA FASOLOWA

SŁODKO-KWAŚNA FASOLOWA

nazwa

Wykonanie

Fasolowa to kolejna zupa gotowana u mnie niez byt często.
Zostałam poproszona o przepis na nią i próbowałam odwołać się do czasów, kiedy gotowała ją moja babcia. Pamiętam, że była leciuteńko słodko-kwaśna, ale smak jej był zaledwie przełamany odrobiną cukru i octu... no i chyba się udała, bo wyszła smaczna jak babcina :)
Składniki:
2 50g białej fasoli- ja gotuję z drobnej, ale niektórzy preferują z dużej
2 marchewki
1 pietruszka
seler
1 cebula
3 średnie ziemniaki
200g wędzonych żeberek, kiełbasy lub boczku
liście laurowe
ziele angielskie
1 łyżka oliwy lub oleju
1 łyżka masła
sól
pieprz
majeranek
2 łyżeczki octu (wg uznania)
1 łyżeczka cukru (wg uznania)
Wykonanie:
Fasolę wieczorem zalewamy zimną wodą i zostawiamy do następnego dnia. Następnego dnia z fasoli odlewamy wodę w której się moczyła, przekładamy ją do garnka. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i żeberka, zalewamy wodą, ok. 1,5 l. Gotujemy fasolę na wolnym ogniu. Po ok. 30 minutach dodajemy obrane i pokrojone w kostkę (lub starte na oczkach)warzywa: marchewkę, seler, pietruszkę. Solimy, ew.dodajemy kostkę rosołową (staram się unikać).Gotujemy ok 10-15min i dokładamy pokrojone w kostkę ziemniaki. Jeśli trzeba uzupełniamy zupę wodą, aby nie była zbyt gęsta. Gdy warzywa i fasola są już miękkie, wyjmujemy żeberka, obieramy je z mięsa i dodajemy mięso do zupy. Zupę doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Pod sam koniec gotowania zupy doprawiamy ją octem i cukrem. Radzę aby smakować zupę po każdorazowym dodaniem cukru aby nie przesadzić.Zupa ma mieć smak słodko-kwaśny w minimalnym stopniu. Cebulę wraz z boczkiem lub kiełbasą podsmażamy na patelni i przekładamy do naszej zupy.Podajemy posypaną świeżą natką pietruszki. Smacznego!
Źródło:http://walijskiepichcenie.blogspot.com/2013/05/sodko-kwasna-fasolowa.html