Wykonanie
Zielono mi!!!



Świętując duchem razem z Irlandczykami Dzień Świętego
Patryka, proponuję potrawę w charakterystycznym dla tego święta zielonym kolorze :)Wykorzystałam tu wcześniej przygotowane i zamrożone w porcjach ciasto na tartę - świetna metoda na szybki w wykonaniu obiad.

Składniki na formę do tarty o średnicy ok. 27cm (wymiar denka):1 porcja gotowego ciasta na tartę - przepis własny na Idealne ciasto na tartę TU300g
pstrąga łososiowego - tradycyjny
łosoś też się nada450g
szpinaku mrożonego - ważony jeszcze zamrożony, u mnie od razu ze
śmietaną - zakup z LIDLa100g podsmażonych
pieczarek - pokrojone w półplasterki, podsmażone i odparowane na patelni; zawsze przygotowuję wcześniej i mrożę gotowe porcje do szybkiego wyjęcia100g
sera feta - pokrojony w grubą kostkę100g
sera żółtego - startego na największych oczkach tarki150g
pomidorków koktajlowych - kilkanaście sztuk, przekroić na połówki1
cebula - średnia, pokrojona w kostkę4 ząbki
czosnku - duże, pokrojony w cienkie plasterki2
jaja - całe1/2 kostki
bulionu rybnego - lub inny smak, rozkruszyć
sól,
pieprz cytrynowy,
czosnek granulowany - do smaku
olej - do smażenia
masło i
kasza manna - do wysmarowania i posypania formy

Porcję ciasta na tartę wyjąć z zamrażarki i zostawić w temp. pokojowej do rozmrożenia na ok. 1 godz. - jeśli będzie nadal twarde i zimne, tym lepiej, łatwiej będzie nim operować przy krojeniu w plastry .Formę do tarty wysmarować
masłem i obsypać
kaszą manną - zapobiega przypalaniu się.Ciasto kroić nożem na plastry i wylepić nimi formę. Ponakłuwać widelcem - zapobiega wybrzuszaniu się ciasta podczas pieczenia .Podpiec 15 minut w 200C w nagrzanym wcześniej piekarniku - opcja góra-dół, bez termoobiegu .Koniecznie
potem wystudzić - w ten sposób spód nie namoknie od nałożonej masy.W międzyczasie przygotować pozostałe składniki.
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni na złoto. Pod koniec dodać pokrojone w cienkie plasterki ząbki
czosnku -
czosnek lubi się przypalać, stąd smażyć go krótko.
Rybę oczyścić z ości i skóry, pokroić w kawałki i dodać dołożyć do składników na patelni - kawałki nie muszą być zbyt drobne, i tak
ryba rozpadnie się podczas smażenia.Porcję już przygotowanych
pieczarek - umyte, pokrojone w półtalarki, podsmażone i uduszone na patelni do odparowania
wody, poporcjowane i zamrożone do szybkiego użycia - wyjąć wcześniej z zamrażalki i pozwolić im się rozmrażać w temp. pokojowej ok 1 godziny - z braku czasu można się posłużyć kuchenką mikrofalową i funkcją szybkiego rozmrażania. Dołożyć do zawartości patelni.Analogicznie wcześniej rozmrożony
szpinak dorzucić do reszty składników i chwilę smażyć, aby odparować
wodę. Rozkruszyć kostkę
bulionową i przyprawić do smaku. Zdjąć patelnię z ognia i odstawić do wystudzenia.
Ser feta pokroić w dość dużą kostkę.
Ser żółty zetrzeć na największych oczkach tarki.Rozbełtać w oddzielnym naczyniu
jajka.Wszystko to dorzucić do zawartości patelni i wymieszać. Następnie wyłożyć na podpieczony i wystudzony spód tarty.Na wierzch tarty rozłożyć przekrojone na połówki
pomidorki koktajlowe.Tak przygotowaną tartę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 180C ok. 25 min. do całkowitego ścięcia się masy.Wyszła pyszna potrawa w optymistycznym, wiosennym kolorze. Cytując za akcją, w której przepis ten bierze udział: Niech nasze talerze,
kubki i garnki wypełni zieleń we wszystkich odcieniach!Inne moje wariacje w temacie tarty poniżej:
Tarta z
cebulą,
boczkiem,
pieczarkami i
ananasemTarta ze
szparagami,
porem i
pomidoramiIdealne ciasto na tartę



